Cara mengolah Bubur pulut hitam yang menggugah selera

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Bubur pulut hitam. Resepi simple kali ni saya nak share resepi bubur pulut hitam. Boleh buat untuk berbuka puasa @ dimakan pada bila-bila masa sahaja. Bubur ketan hitam (disebut juga bubur pulut hitam atau bubur injit) merupakan hidangan penutup, dengan cita rasa manis, yang terbuat dari beras ketan yang direbus dengan air berlebih hingga lunak, dan biasa disajikan dengan santan.

Bubur pulut hitam Buat masa sekarang, Bubur Pulut Hitam Warisan Bonda dah tak available dah ya. Saya minta maaf atas semua yang menghubungi. Jika ada apa apa, saya akan maklumkan kepada semua kembali. Anda dapat memasak Bubur pulut hitam dengan 6 bahan and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak masakan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Bubur pulut hitam :

  1. Sediakan 250 gram pulut hitam.
  2. Siapkan 100 gram gula enau/gula merah.
  3. Siapkan 6 sdm gula putih.
  4. Sediakan 1/2 sdt garam.
  5. Siapkan 3 lembar daun pandan.
  6. Siapkan 65 ml santan.

Saya beli beras pulut hitam di Padang Besar semasa mengikuti program JJCM Utara bersama geng Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya baru baru ini. Serious sangat sedap bubur pulut hitam ini. It's a dessert you can conjure up without any. Resepi Bubur Pulut Hitam yang sangat sedap.

Cara memasak Bubur pulut hitam :

  1. Cuci bersih pulut hitam lalu masak di panci yang sudah diisi air setengah panci..
  2. Setelah airnya banyak berkurang masukkan gula enau, gula pasir, santan, garam dan daun pandan.
  3. Aduk hingga masak. Hidangankan dengan es alpokat kalau ada.

Memang tak susah nak masak bubur pulut hitam, cuma memerlukan masa yang panjang dengan merendam pulut semalaman sehingga lembut. Resepi bubur pulut hitam sangat senang untuk disediakan cuma ianya mengambil masa sedikit dalam bab merendam beras pulut. Bubur pulut hitam adalah sejenis bubur yang dibuat daripada pulut hitam, santan kelapa, nisan dan bahan-bahan lain. Warna pulut hitam akan bertukar kepada ungu gelap apabila dimasak. Bubur pulut hitam merupakan sejenis bubur yang dibuat daripada pulut hitam, santan kelapa, nisan dan bahan-bahan lain.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :