Resep Rendang ayam

Kategori : Menu Resep Lebaran

Rendang ayam. Ini adalah resepi Rendang Ayam yang saya sediakan sebaik balik dari pejabat hari Jumaat yang lalu. Setelah berhari hari tak menjamah nasi, teringinlah pula untuk meratah ayam dengan sedikit nasi. Namun segalanya tak seperti yang diinginkan bila badan badan tiba tiba merasa seram sejuk dan berpeluh seperti hendak pengsan.

Rendang ayam Kalau nak lebih sedap, gunakan santan dari kelapa segar. Selain daripada nasi impit, rendang daging dan ayam ini amat sesuai dimakan bersama pulut kuning. BACA DI LINK BARU : Resepi Nasi Ayam Hainan Sedap dan Mudah Untuk Anda Cuba Untuk hari ini, kami berikan dua versi rendang ayam mudah dan tahan lama iaitu pertama , rendang ayam sedap yang menggunakan bahan asli serta versi kedua,rendang ayam hijau. Anda dapat memasak Rendang ayam dengan 13 bahan and 6 langkah. Berikut ini adalah cara untuk membuat nya.

Bahan-bahan dari Rendang ayam :

 1. Siapkan 1 ekor ayam negri.
 2. Siapkan 6 siung bawang merah.
 3. Sediakan 3 siung bawang putih.
 4. Siapkan 1 ruas jahe.
 5. Siapkan secukupnya Cabe keriting.
 6. Sediakan Cabe rawit (opsional).
 7. Siapkan Daun salam.
 8. Sediakan Daun jeruk.
 9. Sediakan Santan.
 10. Sediakan Royco.
 11. Sediakan Garam.
 12. Siapkan Minyak goreng.
 13. Siapkan sedikit Air.

Antaranya resepi rendang ayam padang, resepi rendang ayam Kedah (utara), resipi rendang ayam Kelantan (Pantai Timur) dan lain-lain lagi. Rendang ayam juga memerlukan kurang masa memasak berbanding rendang daging, menjadikannya pilihan yang lebih baik jika anda tiada masa secukupnya. Memasak rendang ayam juga tidak semenakutkan atau sesusah seperti ia sering. Hari Raya memang tak lengkap kalau tak ada rendang sebagai hidangan.

Cara memasak Rendang ayam :

 1. Cuci bersih ayam, lalu giling cabe, bawang merah, bawang putih, jahe.
 2. Tumis bumbu yang sudah di giling halus, masukan daun salam dan daun jeruk, beri Royco dan garam koreksi rasa.
 3. Setelah bumbu matang, masukan ayam aduk hingga bumbu merata, beri sedikit air.
 4. Setelah air berkurang masukan santan aduk hingga rata.
 5. Biarkan semua bumbu meresap hingga mengental dan hampir kering (santannya).
 6. Selesai.

Tapi, tak semua orang pandai buat rendang. Katanya leceh dan selalu tak menjadi. Sebenarnya kalau tahu caranya, memasak rendah bukanlah susah sangat. Cuma mungkin banyak sikitlah bahan yang diperlukan. Tapi bahan-bahan ini amat mudah didapati di kedai atau pasaraya.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :