Resep: Koci pulut enak

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Koci pulut. Kuih Koci antara kuih melayu yang digemari ramai. Kena yang sedap, makan dua tiga biji pun tak cukup. Bagi anda yang suka kuih ni dan nak belajar cara-cara buatnya.

Koci pulut Kuih ini diperbuat dari tepung pulut dan mempunyai inti kelapa manis bercampur gula nisan (Gula Melaka) di dalamnya. Kuih koci memiliki tekstur yang lembut dan lembik. Rasanya yang sangat "tradisional" membuat kuih koci selalu diminati dari dulu hingga sekarang. Anda dapat mengolah Koci pulut dengan 7 bumbu and 8 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah makanan tersebut.

Bahan-bahan dari Koci pulut :

 1. Siapkan 500 gram tepung ketan putih (saya pakai merk brose brand).
 2. Siapkan secukupnya Gula pasir.
 3. Sediakan secukupnya Vanile.
 4. Sediakan Kelapa di parut (setengah batok kelapa).
 5. Siapkan secukupnya Garam.
 6. Sediakan secukupnya Daun pisang.
 7. Siapkan 10 lembar Daun pandan.

Kuih koci biasanya dihidangkan untuk pencuci mulut. Ada kuih koci pulut hitam, kuih koci labu, kuih koci kacang hijau dan kuih koci santan. kalau di terengganu, kuih yang mirip koci,namanya "baait".pulut diluar dicampur dgn manisan(nnisang)dan. Untuk pengetahuan anda, kuih koci ini terbahagi kepada dua iaitu koci labu dan koci pulut hitam. Kerana resepi ini mengandungi dua dua jenis kuih koci tersebut.

Langkah-langkah memasak Koci pulut :

 1. Masukkan tepung ketan kedalam wadah.
 2. Lalu masukkan,garam, vanile,dan air pandan secukupnya,aduk² hingga menjadi adonan yang kalis,sampai tidak lengket ditangan.
 3. Air pandan itu terbuat dari daun pandan yang di belender dengan air sampai halu,lalu di peres untuk diambil air nya,air pandan bisa dijadikan air untuk adonan sama sebagai pewarna dan adonan nya jadi wangi..
 4. Setelah adonan nya kalis,masukkan kelapa yang sudah di parut kedalam wadah lalu campur dengan gula pasir,garam,vanile secukupnya aduk².
 5. Setelah semuanya tercampur rata, lalu panaskan daun pisang dengan api kecil sampai agak layu.
 6. Lalu masukkan adonan tepung tadi ke daun pisang tadi,bentuk seperti kerucut lalu lubangi di tengahnya masukkan kelapa yg sudah di campur bumbu tadi,kedalam adonan berbentuk kerucut..
 7. Setelah semuanya sudah di masukkan kedalam daun pisang,lalu di kukus sampai daun nya berbentuk agak kecoklatan.
 8. Lalu angkat..koci pulut siap untuk di nikmati.

Padi Pulut atau beras pulut ada dua jenis iaitu PULUT HITAM dan PULUT PUTIH iaitu sejenis beras dari Kueh kegemaran - KOCI. Penanaman padi pulut hitam perlu diteruskan di negara kita untuk.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :