Resep: Pulut durian istimewa

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut durian. Pulut Durian kali ini adalah ala ala Thailand kerana pulutnya memang dikukus dengan sedikit santan. Maknanya pulut tu lemak, bukan pulut kosong yang dimakan dengan kelapa parut ikan kering atau. Pulut durian antara makanan fevret orang Malaysia terutamanya ketika datangnya musim durian antara bulan jun-julai. selalunya waktu pagi kita dihidangkan dengan pulut udang, pulut kukus takpun.

Pulut durian Jom semak resipi :)Boleh rujuk kepada You Tube video. Resepi Pulut Durian Thailand - Alang alang dah ada bubur yang saya masak untuk Pulut Mango, saya terus menjemput Hubby mencari durian untuk dimakan sebagai Pulut Durian. PULUT durian di Restoran Pulut Durian Singgah Yop!!! "Pada mulanya saya hanya menjual buah durian, namun selepas beberapa bulan berniaga, saya berpandangan menyediakan hidangan durian. Anda dapat memasak Pulut durian dengan 11 bumbu and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Pulut durian :

 1. Siapkan Bahan pulut.
 2. Sediakan 1 ltr beras ketan, cuci dan rendam 2 jam.
 3. Sediakan 450 ml Santan kental.
 4. Sediakan Garam.
 5. Siapkan Bahan Kenca Durian.
 6. Sediakan 300 gr daging durian tanpa tulang, suwir2 pakai garpu.
 7. Sediakan 400 ml santan sedang.
 8. Siapkan 100 gr gula merah, suwir.
 9. Siapkan Garam.
 10. Siapkan Daun pandan.
 11. Sediakan 1 sdm tepung maizena, larutkan.

Jom tengok resepi pulut durian di bawah ni. Oh ya cara tanak pulut senang ja sekarang. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula.

Langkah-langkah memasak Pulut durian :

 1. Pulut : rebus santan, beras ketan, garam sampai santan mengering (sekitar 15 menit), angkat dan kukus sekitar 20 menit.
 2. Kenca durian : masukan kedalam panci santan, daging durian, gula merah dan garam, masak sampai mendidih. Setelah mendidih masukan larutan maizena, aduk sebentar.
 3. Sajikan pulut ketan yang sudah dikukus dan tuangkan dengan kenca durian.

Ia popular di Indonesia dan Malaysia. Resepi Pulut Durian mengandungi pelbagai panduan dan cara masakan pulut durian yang harus anda cuba. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula. Ia popular di Indonesia dan Malaysia.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :