Resep mengolah Pulut durian yang bikin ketagihan

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut durian. Pulut Durian kali ini adalah ala ala Thailand kerana pulutnya memang dikukus dengan sedikit santan. Maknanya pulut tu lemak, bukan pulut kosong yang dimakan dengan kelapa parut ikan kering atau. Pulut durian antara makanan fevret orang Malaysia terutamanya ketika datangnya musim durian antara bulan jun-julai. selalunya waktu pagi kita dihidangkan dengan pulut udang, pulut kukus takpun.

Pulut durian Che Nom makan serawa durian kali ini bersama pulut kukus. Jom semak resipi :)Boleh rujuk kepada You Tube video. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Anda dapat membuat Pulut durian dengan 15 bahan and 2 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Pulut durian :

 1. Siapkan Bahan pulut.
 2. Sediakan 500 g beras ketan hitam rendam 1 jam.
 3. Siapkan 2 sdm gula.
 4. Sediakan 1 sdt garam.
 5. Siapkan 2 lembar daun pandan.
 6. Sediakan 300 ml santan.
 7. Sediakan Bahan vla.
 8. Siapkan 300 g daging durian.
 9. Sediakan 700 ml santan.
 10. Siapkan 50 g gula merah.
 11. Sediakan 2 sdm gula pasir.
 12. Siapkan 1/2 sdt garam.
 13. Sediakan 1 sdt vanilli.
 14. Siapkan 2 sdt tepung maizena dilarutkan dgn sedikit air.
 15. Siapkan 2 lembar daun pandan.

Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula. Ia popular di Indonesia dan Malaysia. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula.

Langkah-langkah memasak Pulut durian :

 1. Cara membuat pulut ketan: ambil kukusan kemudian masukkan ketan lgsg ddlam kukusan,masukkan daun pandan kukus selama 20 menit, kemudian matikan api ambil semua pulut aduk dengan santan yang sudah dcampur dengan gula dan garam, gaul sampai tercampur rata lalu masukkan kembali ke dalam kukusan, kukus 20 menit.
 2. Bahan Vla: masukkan ke dalam panci santan, gula, garam vanilli, daun pandan masak dan terus diaduk kira- kira hampir mendidih masukkan daging durian kemudian masukkan larutan maizena, tunggu sampai bener-bener mendidih angkat, sajikan setelah dingin 😋.

Ia popular di Indonesia dan Malaysia. Resepi Pulut Durian mengandungi pelbagai panduan dan cara masakan pulut durian yang harus anda cuba. Jom tengok resepi pulut durian di bawah ni. Oh ya cara tanak pulut senang ja sekarang. PULUT durian di Restoran Pulut Durian Singgah Yop!!! "Pada mulanya saya hanya menjual buah durian, namun selepas beberapa bulan berniaga, saya berpandangan menyediakan hidangan durian.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :