Resep: Pulut durian sedap

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut durian. Pulut Durian kali ini adalah ala ala Thailand kerana pulutnya memang dikukus dengan sedikit santan. Maknanya pulut tu lemak, bukan pulut kosong yang dimakan dengan kelapa parut ikan kering atau. Pulut durian antara makanan fevret orang Malaysia terutamanya ketika datangnya musim durian antara bulan jun-julai. selalunya waktu pagi kita dihidangkan dengan pulut udang, pulut kukus takpun.

Pulut durian Jom semak resipi :)Boleh rujuk kepada You Tube video. Resepi Pulut Durian Thailand - Alang alang dah ada bubur yang saya masak untuk Pulut Mango, saya terus menjemput Hubby mencari durian untuk dimakan sebagai Pulut Durian. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Anda dapat memasak Pulut durian dengan 9 bahan and 7 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak nya.

Bahan-bahan dari Pulut durian :

 1. Sediakan Daging durian beresta bijinya dr 3 buah durian.
 2. Sediakan 1,2 L santan.
 3. Sediakan 4 lbr daun pandan.
 4. Sediakan 200 gr gula merah.
 5. Sediakan sesuai selera Gula pasir.
 6. Sediakan 300 ml air untuk merebus gula merah.
 7. Siapkan 250 gr beras ketan.
 8. Siapkan 4 sdm santal kental.
 9. Siapkan secukupnya Garam.

Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula. Ia popular di Indonesia dan Malaysia. PULUT durian di Restoran Pulut Durian Singgah Yop!!! "Pada mulanya saya hanya menjual buah durian, namun selepas beberapa bulan berniaga, saya berpandangan menyediakan hidangan durian. Jom tengok resepi pulut durian di bawah ni.

Langkah-langkah memasak Pulut durian :

 1. Rebus air, kmdn mskkan gula merah yg sdh di cincang kasar.. Setelah gula merah larut saring,sisihkan.
 2. Masak santan, masukkan daging durian beserta bijinya yg sblmnya sdh diremas2 agar daging memisah dr biji (tangan di mskkan plastik).
 3. Tambahkan 2lbr daun pandan, mskkan gula merah cair, beri gula putih sesuai selera, tambahkan sedikit garam.
 4. Aduk terus sampai mendidih, masak hingga mengental, sisihkan.
 5. Untuk pulutnya, rendam beras ketan kira-kira 1 jam...
 6. Masak beras ketan dgn air kira2 setinggi 1ruas jari dr permukaan beras, tambahkan 4sdm santan kental, 1/4 sdt garam dan 2 lembar daun pandan. Setelah air habis, pindahkan kekukusan dan kukus sampai matang kira2 30mnt.
 7. Sajikan pulut diatas piring kemudian siram dgn kuah durian.

Oh ya cara tanak pulut senang ja sekarang. Resepi Pulut Durian mengandungi pelbagai panduan dan cara masakan pulut durian yang harus anda cuba. Temukan pin ini dan lainnya di Just Durian Dessert oleh YeenTheng. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :