Cara membuat Sambal balacan yang menggugah selera

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Sambal balacan. Im neither a PR nor a BN supporter. hates stupidity. Istimewa resipi perkongsian saudari Mariana Abd Majid ni ialah tidak menggunakan tomato dan bawang tetapi rasanya tetap sama. Secara garis besar, sambal berbahan utama cabai yang dilumatkan sehingga keluar kandungan sari cabe dan ditambah bahan-bahan lain seperti garam dan terasi.

Sambal balacan Bermula sebagai sambal cicah Tapi kadang-kadang, yang sampai ke meja tidak menepati cita rasa. Haaa ini sambal belacan yang saya buat setelah belajar dari beberapa orang kawan seperti Ziees dan Ita. Saya sebenarnya pernah tengok hubby punya arwah cousin menyediakan sambal belacan yang. Anda dapat membuat Sambal balacan dengan 10 bahan and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah nya.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Sambal balacan :

 1. Siapkan 10 biji cabai rawit setan.
 2. Sediakan 8 siung bamer.
 3. Sediakan 10 biji cabai merah besar.
 4. Sediakan 1 sdm trasi matang sudah digoreng.
 5. Siapkan 2 buah tomat merah.
 6. Sediakan 4 sdm gula merah serut.
 7. Siapkan 5 sdm minyak untuk menumis.
 8. Sediakan 3 lembar daun salam.
 9. Sediakan 2 cm lengkuas geprek.
 10. Sediakan 1 btg serai geprek.

Sebut saja sambal bajak, sambal terasi, sambal mentah, ijo, belacan dan masih banyak sekali dengan ciri khas dan citarasa unik mereka masing-masing. Buat teman teman yang hobi pedas.

Langkah-langkah memasak Sambal balacan :

 1. Semua bahan cuci bersih kemudian ulleg (blender) cabai merah, cabai rawit, baput, gula, trasi.
 2. Potong tomat kecil lalu panaskan wajan goreng tomat sebentar lalu masukkanlah bumbu2 yg telah dihaluskan aduk sebentar.
 3. Masukan garam, daun salam, serai geprek, dan juga lengkuas masak hingga harum, tunggu sampai pisahnya minyak dari bumbu yg ditumis tadi setelah itu sajikan.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :