Resep: Sambel goreng babat kacang panjang

Kategori : Menu Resep Lebaran

Sambel goreng babat kacang panjang. Sambel goreng babat kacang panjang Eli Lovenika. Lihat juga resep Sambel goreng babat kacang panjang enak lainnya. Video recipe from authentic Lombok kitchen.

Sambel goreng babat kacang panjang Lihat juga resep Sambal pencok kacang panjang enak lainnya. Manakala sayur yang selalu menjadi pilihan adalah kacang panjang. Jika anda berhajat makan sambal goreng jawa yang asli, antara benda wajib ada ialah suhun,ubi kentang,tauhu,fucuk dan tempe. Anda dapat memasak Sambel goreng babat kacang panjang dengan 8 bumbu and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah nya.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Sambel goreng babat kacang panjang :

 1. Siapkan 500 grm babat.
 2. Siapkan kacang panjang.
 3. Siapkan bumbu.
 4. Sediakan 4 siung bawang putih.
 5. Siapkan 5 siung bawang merah.
 6. Sediakan 5 cabe rawit 4 cabe hijau.
 7. Sediakan 1 batang serai dan 1 iris lengkuas.
 8. Siapkan secukupnya gula, garam dan penyedap.

Tiada lauk pauk ditambahkan sebab ianya dihidangkan dengan nasi ambeng yang telah ada pelbagai jenis lauk. Sambal goreng jawa ni memang hidangan berkhasiat. Dalam satu menu ada tempe, tauhu hari ayam, suhun kacang panjang dan fucuk serta pelbagai lagi, dah tak payah lauk lain dah. Kalau ada hidangan ni makan pasti bertambah-tambah.

Langkah-langkah memasak Sambel goreng babat kacang panjang :

 1. Cuci bersih babat. rebus sampai empuk. dan cuci kacang panjang dan potong.
 2. Tumbuk kasar cabe, bawang merah dan bawang putih. lengkuas dan serai cukup di geprek.
 3. Tumis bumbu sampai bau harum kemudian masukan kacang panjang dan babat. tambkan garam, gula, penyedap masak sampai matang. jgn lupa di cicipin untuk mendapat kan rasa yg pas. da da da da da siap di makan sama nasi anget.

Makan nasi ambeng tanpa sambal goreng bagaikan tidak lengkap. Istimewanya dalam sambal goreng terdapat pelbagai bahan antaranya daging, paru ataupun lauk lain. Manakala sayur yang sering jadi piihan ialah kacang panjang. Manakala resipi asli sambal jawa perlu ada di dalamnya suhun, ubi kentang, tauhu fucuk dan tempe. Ia lebih sedap dimakan dengan lontong.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :