Cara Mudah memasak Lempeng pisang

Kategori : Masakan khas Magetan

Lempeng pisang. Semoga kita semua dilindungi dan dijauhkan dari segala penyakit yang berbahaya. Bonda nak kongsikan cara buat lempeng pisang versi bonda. kesusahan sy zaman dulu yg buatkan sy suka mempelbagaikan jenis masakan sy.. walaupun x sedap. Namun bedanya, lempeng pisang mencampurkan pisang yang diiris melintang, dipotong dadu, atau dihancurkan kasar ke dalam adonannya.

Lempeng pisang Hanya memerlukan bahan gula tepung dan pisang menu spesial ini bisa. Lempeng pisang yang saya buat ini di ambil dari blog teman blogger yang sangat rajin memasak Lempeng pisang paling sedap. Lempeng pisang khas banjar merupakan camilan paling mudah dan praktis pembuatannya. Anda dapat membuat Lempeng pisang dengan 9 bumbu and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah makanan tersebut.

Bahan-bahan dari Lempeng pisang :

 1. Siapkan 5 buah pisang talas.
 2. Siapkan 10 sdm tepung terigu.
 3. Siapkan Vanili bulat(boleh di skip).
 4. Sediakan 1/4 sdt garam.
 5. Siapkan 3 sdm gula pasir(sesuai selera).
 6. Siapkan Nangka(boleh di skip).
 7. Sediakan Kelapa parut(boleh di skip).
 8. Siapkan Margarin/minyak sayur.
 9. Siapkan Air secukup,y.

Cara mudah masak Lempeng Kelapa yang sangat sedap, lembut dan sesuai disediakan untuk santapan suami dan anak-anak. Lempeng pisang merupakan salah satu kue tradisional khas Banjar, Kalimantan Selatan. Tekstur kue yang kenyal dipadu rasa pisang yang dominan, membuat makanan ini tak mudah sepi dari peminatnya. Lempeng pisang ialah kuih tradisional masyarakat Melayu.

Cara memasak Lempeng pisang :

 1. Siapkan bahan;pisang yg sdh di kupas kulit,y potong kecil2, lalu campur semua bahan,kasih air secukup,y, jgn terlalu kental atw jgn encer(sdg2 sj).
 2. Siapkan teflon,olesi dg margarin,tuang adonan lalu tutup(masak dg api kecil), kalau matang yg di bwh lalu balik lg(bolak-balik)..
 3. Bila sdh matang, taburi dg gula pasir,enak di mkn pas hangat2 👌😊.

Lempeng pisang bukan sejenis roti atau roti leper, kerana roti memerlukan adunan tepung menjadi doh. Dalca Kampung pisang adalah masakan tradisional dikampung ini. Kalau tak gian makannya itu bukan dalca kampung pisang mukin ramai pengemar dalca tapi DARCA. Resep Lempeng Pisang Khas Banjar Sederhana Spesial Asli Enak. Penganan olahan pisang lempeng Banjarmasin, Kalimantan Selatan (KALSEL).

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :