Resep: Puding roti bantal

Kategori : Resep masakan Indonesia

Puding roti bantal. Sisa potongan roti bantal dari pembuatan dorayaki sayang dibuang. Dengan resep mbk Priska koes jadilah puding roti bantal endeus, takjil untuk berbuka puasa.pembuatannya mudah dan rasa pudingnya endeus.bisa juga untuk dijual sbg takjil berbuka.trims resepnya. Aktifkan gula & ragi di air hangat.

Puding roti bantal Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Anda juga boleh menjimatkan kos lebih-lebih lagi jika memiliki ahli keluarga yang ramai. Dikongsi lima jenis roti lagi untuk anda cuba buat sendiri. Anda dapat memasak Puding roti bantal dengan 7 bumbu and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Puding roti bantal :

  1. Sediakan 1 1/2 roti bantal (buang isiannya).
  2. Sediakan Santan 60ml (me pake kara).
  3. Siapkan 1 bungkus agar agar plain.
  4. Siapkan 4 sdm Gula.
  5. Siapkan Garam sejumput(biar gurih).
  6. Sediakan 2 lembar Daun pandan.
  7. Sediakan Air secukupnya (kurleb 300ml).

Resepi resepi menarik yang patut anda cuba! Selain daripada resepi puding roti ini, terdapat juga beberapa resepi lain yang semestinya dapat menarik minat semua. Jangan malu jangan segan untuk menekan link dibawah dan mencuba ya. Rotinya lembutttt dan aku kasih isian coklat, kalo ka.

Cara memasak Puding roti bantal :

  1. Remes roti yg sudah dibuang isiannya dengan air yg dituang sedikit demi sedikit smpe lembek(jangan smpe keenceran ya,dikira kira sudah kayak bubur gtu aja).
  2. Masukkan santan,agar agar,gula,garam aduk hingga rata dan taruh daun pandan.
  3. Setelah siap kukus kurleb 15-20menit,jika sudah matang dinginkan smpe benar benar dingin ato masukkan kulkas,stelah dingin potong potong untuk temen minum teh.

Maka dari itulah untuk membuat agar-agar yang lezat tentu saja tidak hanya harus mengggunakan susu saja, melainkan juga dapat menggunakan santan. Dan berikut ini adalah sebuah resep agar agar roti tawar santan lengkap dengan cara membuatnya. Selain sedap, puding ini juga boleh bikin kenyang. Puding ini juga boleh anda buat sebagai makanan petang-petang mahupun untuk acara majlis. Roti sumber karbo yang popular untuk dijadikan sajian makanan sekeluarga.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :