Resep: Pulut durian istimewa

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut durian. Pulut Durian kali ini adalah ala ala Thailand kerana pulutnya memang dikukus dengan sedikit santan. Maknanya pulut tu lemak, bukan pulut kosong yang dimakan dengan kelapa parut ikan kering atau. Pulut durian antara makanan fevret orang Malaysia terutamanya ketika datangnya musim durian antara bulan jun-julai. selalunya waktu pagi kita dihidangkan dengan pulut udang, pulut kukus takpun.

Pulut durian Jom semak resipi :)Boleh rujuk kepada You Tube video. Resepi Pulut Durian Thailand - Alang alang dah ada bubur yang saya masak untuk Pulut Mango, saya terus menjemput Hubby mencari durian untuk dimakan sebagai Pulut Durian. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Anda dapat membuat Pulut durian dengan 4 bumbu and 2 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Pulut durian :

  1. Siapkan 1 kg beras pulut.
  2. Sediakan 2 buah durian.
  3. Sediakan 1/2 kg gula merah.
  4. Siapkan Secukupnya santan dari 2 butir kelapa.

Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula. Ia popular di Indonesia dan Malaysia. PULUT durian di Restoran Pulut Durian Singgah Yop!!! "Pada mulanya saya hanya menjual buah durian, namun selepas beberapa bulan berniaga, saya berpandangan menyediakan hidangan durian. Resepi Pulut Durian mengandungi pelbagai panduan dan cara masakan pulut durian yang harus anda cuba.

Langkah-langkah memasak Pulut durian :

  1. Cuci beras pulut lalu masak seperti memasak nasi dirice cooker, bila sudah matang, pindahkan kekukusan, lalu dikukus sampai tanak.
  2. Masukkan santan, gula dan durian, lalu beri sedikit garam biarkan hingga mendidih dan mengental, dan jgn lupa sesekali diaduk.

Jom tengok resepi pulut durian di bawah ni. Oh ya cara tanak pulut senang ja sekarang. Temukan pin ini dan lainnya di Just Durian Dessert oleh YeenTheng. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :