Resep: Roti jala istimewa

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Roti jala. Roti Jala, Pasir Gudang, Johor, Malaysia. Alhamdulillah syukur masih di beri kesihatan utk siapkan tempahan roti Jala untuk hari ni.syukur ya Allah atas rezeki yang engkau berikan.terima kasih sis Ila. Resepi roti jala mudah, sesuai di makan bersama kari ayam atau ikan.

Roti jala Roti jala adalah antara kuih traditional yang masih popular sehingga ke hari ini. Zaman sekarang ni roti jala ada pelbagai warna. Roti jala sesuai dijadikan hidangan untuk apa-apa jamuan atau majlis. Anda dapat mengolah Roti jala dengan 6 bahan and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Roti jala :

  1. Siapkan 200 gr terigu.
  2. Sediakan 3 sdm susu kental manis.
  3. Sediakan 2 sdm gula pasir.
  4. Siapkan 1 bks santan instan uk kecil.
  5. Sediakan Pewarna makanan.
  6. Sediakan Air.

Net Pancake ROTI JALA with chicken. Ita sangat suka makan roti jala. Roti jala seringkali di hidangkan di hari kenduri kendara atau jamuan hari raya. Roti jala adalah makanan yang berasal dari Melayu Sumatera Utara.

Langkah-langkah memasak Roti jala :

  1. Campurkan semua adonan hingga sedikit cair lalu bagi menjadi 2 adonan untuk diberi pewarna makanan.
  2. Setelah pewarnaan masukkan kedalam piping bag.
  3. Panaskan teflon lalu semprotkan adonan bentuk seperti jala, tunggu hingga matang lalu angkat.
  4. Gulung roti lalu sajikan dengan gula merah cair atau susu.

Biasanya makanan ini disuguhkan bersama kuah kari Melayu. Roti jala adalah makanan yang berasal dari Melayu Sumatra Utara. Biasanya makanan ini disuguhkan bersama kuah kari Melayu. Resepi Roti Jala Berinti ini kiriman Cik Azriey Amrie. Roti Jala served with curry chicken.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :