Resep: Pudding roti

Kategori : Menu Ramadhan

Pudding roti. Puding roti adalah antara kuih muih yang kerap disediakan di rumah kami. Bila roti dah hampir tarikh luput, pasti yang terfikir ialah puding roti atau puding roti karamel. Bahan bahan yang diperlukan pun selalu ada di dalam stor dapur rumah kami.

Pudding roti Bahan-bahannya pun tak banyak malah senang nak dihasilkan. Kebetulan di sebelah malamnya ada kuliah maghrib di surau, jadi bolehlah saya bawa ke sana untuk dimakan selepas solat Isyak. Ada yang dibakar, ada yang dikukus. Anda dapat memasak Pudding roti dengan 5 bahan and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak masakan tersebut.

Bahan-bahan dari Pudding roti :

  1. Sediakan 3 bungkus agar2 warna putih.
  2. Sediakan 350 g gula.
  3. Siapkan 1/2 kaleng susu coklat.
  4. Sediakan 600 air.
  5. Siapkan 2 roti tawar.

Puding roti berbahan dasar agar-agar, santan, telur, susu, roti tawar dan gula, yang dicampur menjadi satu. Biasanya ada juga yang ditambah dengan berbagai rasa seperti karamel, vanila, pandan, cokelat dan banyak varian rasa lainnya. Selain lembut dan lezat puding roti ini juga bergizi loh. Cara membuat resep puding roti yang pertama adalah dengan merebus susu putih cair, tambahkan dengan vanili, dan gula.

Cara memasak Pudding roti :

  1. Hancurkan roti tawar.
  2. Seduh agar2 dalam gelas dengan air secukupnya. Aduk2 sampai larut dan tidak mengerindil.
  3. Tuang air sisa seduh agar2 tadi dalam panci. Lalu tambah gula, susu, agar2, aduk sampai larut rata. Nyalakan kompor Dan masukkan juga roti. Aduk2 dan masak sampai matang.
  4. Setelah matang matikan kompor. Tuang agar2 dalam cetakan dan biarkan dingin..

Kemudian aduk semua bahan ini hingga rata dan gula larut. Selanjutnya, sambil menunggu gula larut siapkan wadah dan masukkan telur serta margarin kemudian kocok hingga menjadi satu. Sementara puding roti masak, kita buat sos kastad pula. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk, masak dengan api yang kecil. Apabila semua bahan sudah sebati serta mendidih dan menjadi agak likat, tutup api.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :