Resep memasak Sayur lamak pucuk ubi udang 😆

Kategori : Masakan khas Bengkulu

Sayur lamak pucuk ubi udang 😆. Jangan lupa Subscribe dan like ye. Terima kasih Masakan SAYUR merupakan antara hidangan kegemaran segelintir orang. Terdapat banyak jenis masakan sayur yang.

Sayur lamak pucuk ubi udang 😆 Pucuk ubi boleh dikatakan tergolong dalam kategori ulaman dan sayur-sayuran. Pucuk ini mengandungi manfaat dan khasiat yang tinggi bagi orang yang menggemarinya. Selain berkhasiat, ianya sangat mudah didapati dan jika dibeli harganya tidaklah mahal jika hendak dibandingkan. Anda dapat membuat Sayur lamak pucuk ubi udang 😆 dengan 12 bahan and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah masakan tersebut.

Bahan-bahan dari Sayur lamak pucuk ubi udang 😆 :

 1. Siapkan pucuk ubi.
 2. Siapkan santal kental.
 3. Sediakan udang.
 4. Sediakan bumbu yang dihaluskan.
 5. Sediakan cabe merah.
 6. Sediakan cabe rawit.
 7. Siapkan bawang merah.
 8. Sediakan bawang putih.
 9. Siapkan kemiri.
 10. Sediakan garam.
 11. Sediakan merica.
 12. Sediakan air.

OK sekarang kita masuk bab resepi pula. Masak Lemak Pucuk Ubi Tumbuk ini saya belajar dari Siap meratah ratah lagi. Anak anak yang sebelum ini tidak suka makan sayur, pun ikut makan sayur kali ini. Masukkan kesemua bahan yang telah ditumbuk seperti ikan bilis,serai yang diketuk,asam keping serta santan ke dalam periuk kemudian dikacau dan biarkn kuahnya mendidih.

Langkah-langkah memasak Sayur lamak pucuk ubi udang 😆 :

 1. Rebus pucuk ubi, sampai empuk tidak keras 😁.. Angkat dan potong2 pucuk ubinya...
 2. Masak santan dan semua bumbu halus.. Aduk sampai matang.. Kemudian masukkan garam, merica (sesuai selera)...
 3. Masukkan udang dan pucuk ubi, kedalam kuali santan.. Aduk rata, hingga matang...
 4. Sayur lamak pucuk ubi udang, siap dihidangkan... Lamaaaaaaak 😚.

Pernah makan sayur pucuk ubi goreng dengan ikan bilis? Menu ini sedap sangat, ia pedas dan garing sesuai sangat makan dengan nasi putih dan tak perlu lauk lain lagi. Sayang sekarang agak susah nak rasa menu ini kerana tidak banyak restoran menyediakannya. Ubi ungu bisa ✅ diolah menjadi kue bolu, getuk dan stik yang sangat enak. Simak ✅ resep cara membuat stik ubi ungu berikut.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :