Resep: Lempeng pisang lezat

Kategori : Masakan khas Magetan

Lempeng pisang. Semoga kita semua dilindungi dan dijauhkan dari segala penyakit yang berbahaya. Bonda nak kongsikan cara buat lempeng pisang versi bonda. kesusahan sy zaman dulu yg buatkan sy suka mempelbagaikan jenis masakan sy.. walaupun x sedap. Namun bedanya, lempeng pisang mencampurkan pisang yang diiris melintang, dipotong dadu, atau dihancurkan kasar ke dalam adonannya.

Lempeng pisang Hanya memerlukan bahan gula tepung dan pisang menu spesial ini bisa. Lempeng pisang yang saya buat ini di ambil dari blog teman blogger yang sangat rajin memasak Lempeng pisang paling sedap. Lempeng pisang khas banjar merupakan camilan paling mudah dan praktis pembuatannya. Anda dapat mengolah Lempeng pisang dengan 11 bumbu and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk membuat makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Lempeng pisang :

 1. Siapkan 7 sdm tepung terigu.
 2. Siapkan 2 buah pisang kepok.
 3. Siapkan 2 sdm gula pasir.
 4. Siapkan 1 biji telur.
 5. Siapkan 2 sdm air.
 6. Siapkan 65 ml santan kara.
 7. Sediakan 1/4 sdt garam.
 8. Siapkan 1 sdm margarin.
 9. Siapkan Toping.
 10. Sediakan 4 sdm coklat butir.
 11. Siapkan 40 ml skm.

Cara mudah masak Lempeng Kelapa yang sangat sedap, lembut dan sesuai disediakan untuk santapan suami dan anak-anak. Lempeng pisang merupakan salah satu kue tradisional khas Banjar, Kalimantan Selatan. Tekstur kue yang kenyal dipadu rasa pisang yang dominan, membuat makanan ini tak mudah sepi dari peminatnya. Lempeng pisang ialah kuih tradisional masyarakat Melayu.

Langkah-langkah memasak Lempeng pisang :

 1. Sedia pisang yg masak ya lalu potong2 sesuai selera kalau saya potong tipis seperti difoto..
 2. Campurkan semua bahan kecuali margarin, aduk rata hingga jadi adonan seperti difoto..
 3. Cairkan margarin lalu taruh adonan di teplon ratakan masak di api kecil saja ya, jika sudah kecoklatan balik..
 4. Jika sudah matang angkat dan sajikan dengan toping..

Lempeng pisang bukan sejenis roti atau roti leper, kerana roti memerlukan adunan tepung menjadi doh. Dalca Kampung pisang adalah masakan tradisional dikampung ini. Kalau tak gian makannya itu bukan dalca kampung pisang mukin ramai pengemar dalca tapi DARCA. Resep Lempeng Pisang Khas Banjar Sederhana Spesial Asli Enak. Penganan olahan pisang lempeng Banjarmasin, Kalimantan Selatan (KALSEL).

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :