Resep memasak Nasi Goreng Kunyit sedaaaapppp enak

Kategori : Masakan khas Aceh

Nasi Goreng Kunyit sedaaaapppp. Saya suatu masa dulu, suka makan tengahari dengan nasi ayam goreng kunyit yang sedap ini di kantin JKR bersebelahan de n gan pejabat saya. Orang ramai beratur dan masa menunggu memang agak lama. Tapi berbaloi baloi kerana sangat sedap.

Nasi Goreng Kunyit sedaaaapppp Maka jadilah Nasi Goreng Ayam Kunyit, menu sempoi terlajak sedap. Sesuai sangat dengan orang bujang, tak pandai masak pun gerenti boleh buat punya. Sekarang dok tular Nasi Ayam Kunyit, apa kata kreatif sikit, kita padankan Ayam Goreng Kunyit dengan nasi goreng. Anda dapat memasak Nasi Goreng Kunyit sedaaaapppp dengan 11 bahan and 5 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah itu.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Nasi Goreng Kunyit sedaaaapppp :

 1. Siapkan 1 piring penuh Nasi.
 2. Sediakan 2 butir telur ayam.
 3. Siapkan 3 siung bawang merah.
 4. Siapkan 2 siung bawang putih.
 5. Sediakan 2 sdm kunyit bubuk.
 6. Sediakan 1/5 sdt merica.
 7. Sediakan 1/5 sdt gula.
 8. Sediakan 1 sdt garam.
 9. Siapkan daun bawang (sesuai selera yaa).
 10. Sediakan bawang goreng.
 11. Sediakan 1 sdm blue band (pakai lainnya gpp).

Maka jadilah Nasi Goreng Ayam Kunyit, menu sempoi terlajak sedap. Sesuai sangat dengan orang bujang, tak pandai masak pun gerenti boleh buat punya. Bahan-bahan ayam goreng kunyit untuk dua orang makan. Anda boleh juga gantikan ayam dengan daging dan taraa, ianya menjadi resepi daging goreng kunyit.

Langkah-langkah memasak Nasi Goreng Kunyit sedaaaapppp :

 1. PAnaskan blue band, kocok lepas telur, dan goreng orak arik sampai sedikit matang.
 2. Masukkan bawang putih dan bawang merah yg sudh dirajang (kalau mau diulek gpp, karena sy lebih suka keliatan bawangnya 😀).
 3. Masukkan kunyit bubuk 2 sdm (sy pakai agak banyak biar lebih gurih dan berwarna, biar lebih menarik juga buat sikecil).
 4. Masukkan nasi, gula, garam aduk sampai rata tetcampur. Koreksi rasa.
 5. Terakhir masukkan daun bawang dan bawang goreng siap dihidangkan dengan penuh cinta. (bawang goreng sy hangus, jd ndak ada hehe. Maaff).

Masakan sederhana yang kaya rempah ini tentu enak di lidah tapi sekaligus menyehatkan, karena kunyit dipercaya dapat menjaga daya tahan tubuh. Jadi, mumpung lagi di rumah, yuk, masak nasi goreng. Nasi goreng rempah kencur kunyit aka cikur Bismillahirrahmaanirrahim. Letak garam. "Teringin ayam goreng kunyit, tapi bila masak mesti tak jadi macam dekat kedai yang orang jual tu…" Bukan sahaja orang dewasa malah kanak-kanak juga menggemari masakan ayam goreng kunyit rangup macam yang dijual di kedai makan. Sesuai untuk dimakan bersama nasi panas atau dimakan dengan begitu sahaja, sajian ini mendapat tempat di hati ramai rakyat […] Resepi Kobis Goreng Ala Mamak yang sangat mudah disediakan.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :