Resep mengolah Nasi Ayam Hainan enak

Kategori : Masakan khas Aceh

Nasi Ayam Hainan. Sebenarnya sudah lama saya ingin cuba memasak Nasi Ayam Hainan walaupun ianya bukan lah Nasi Ayam kegemaran saya. Tapi semangat nak mencuba sendiri sangat membara walaupun terpaksa menangguhkannya dari masa ke semasa sehingga lah pada hari ini, bila terbaca posting rakan fb saya TeeaRa Yatie yang memasak Nasi Ayam Hainan. Terbukti nasi ayam hainan ala-cina ini memang betul-betul sedap dan istimewa.

Nasi Ayam Hainan Kalau buat , saya suka guna resepi nasi ayam hainan chinese style. Hidangan nasi ayam adalah menu pilihan ramai bila buat open house raya & buka puasa. Ada banyak sangat variasi cara memasak. Anda dapat membuat Nasi Ayam Hainan dengan 18 bumbu and 5 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah nya.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Nasi Ayam Hainan :

 1. Siapkan 3 cup Beras.
 2. Siapkan 1 batang Bawang Daun.
 3. Sediakan 6 siung Bawang Putih.
 4. Siapkan 2 ruas Jahe.
 5. Siapkan 2 sdm Minyak Wijen.
 6. Sediakan 6 sdm Soy Sauce.
 7. Siapkan 2 sdm Kecap Asin.
 8. Siapkan 1 sdm Minyak Kelapa / minyak masak biasa.
 9. Sediakan 5 ptg Ayam (bisa juga pakai yang fillet).
 10. Sediakan Saus Ayam Hainan.
 11. Siapkan 5 sdm Soy Sauce.
 12. Siapkan 2 sdm Minyak Wijen.
 13. Siapkan 1 sdt Bawang Putih Cincang.
 14. Siapkan 1 sdt Jahe Cincang.
 15. Sediakan Tambahan.
 16. Sediakan Secukupnya Wijen.
 17. Siapkan Secukupnya Bawang Daun.
 18. Siapkan Secukupnya Bawang Putih cincang goreng.

Tapi, resepi nasi ayam yang saya hendak kongsikan ini adalah versi cina. Ianya juga nasi ayam versi yang paling mudah dan simple! Dalam perkongsian ini, saya nak tunjukkan resepi nasi ayam hainan dan roasted. Hari ni msk nasi ayam lagi.

Cara memasak Nasi Ayam Hainan :

 1. Siapkan bahan untuk membuat nasi terlebih dahulu. Cuci bersih beras seperti akan memasak nasi. Haluskan jahe dan cincang bawang putih. Sisihkan jahe dan bawang putih kurang lebih 1 sdt untuk membuat saus ayam..
 2. Masukkan jahe, bawang putih, soy sauce, minyak wijen, dan minyak masak lalu aduk hingga rata..
 3. Susun ayam yang sudah dibersihkan diatasnya lalu susun bawang daun yang sudah dipotong seperti contoh. Lalu masak dengan pengaturan waktu seperti memasak nasi biasa..
 4. Siapkan saus untuk Ayam. Campurkan soy sauce, jahe, minyak wijen ke dalam mangkuk kecil dan beri air secukupnya bila perlu. Apabila suka lebih banyak sausnya bisa ditambahkan dengan perbandingan yang sama. Beri taburan bawang putih cincang yang sudah digoreng..
 5. Setelah nasi masak, sisihkan ayam dan bawang daunnya lalu aduk nasi dan cicipi. Resep yang saya buat ini komposisinya nasi tidak terlalu gurih. Apabila rasa kurang bisa dibumbui lagi..

Dah selalu sangat buat nasi ayam yg ayamnya digoreng je. Kali ni tukarlah selera pulak.cuba buat resepi nasi ayam hainan. Antaranya yang sangat sedap pada saya ialah Nasi Ayam Istimewa Yang Sangat Sedap di SINI, Nasi Ayam Hainan di SINI, Nasi Ayam Ipoh Yang Sedap di SINI dan Nasi Ayam Original di SINI. Yang lain lain pun sedap juga. Resep Nasi Ayam Hainan, Ikuti video masak cara membuat nasi ayam hainam Siapkan Bahan & bumbunya Resep lengkapnya di : https://delishtube.co.id/resep-nasi-ay.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :