Resep Talam jagung dalam takir pandan

Kategori : Resep masakan Indonesia

Talam jagung dalam takir pandan. Resep Talam jagung dalam takir pandan. Lama bgt ni akun tertidur. hehe,, maklum ya. lagi ada aja pesenan, jadi jarang masak. jadi pula jarang ngepost. IG dapur mama umaemah aj cuma post foto tanpa resep.

Talam jagung dalam takir pandan Keempat: Untuk lapisan talam jagung atas , masukkan semua bahan sekali gus ke dalam periuk dan masak juga dengan api kecil sehingga wap naik. Kelima: Selepas bahagian bawah dah masak , goreskan dengan garpu supaya nanti lapisan atas melekat cantik elok. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Anda dapat mengolah Talam jagung dalam takir pandan dengan 8 bahan and 5 langkah. Berikut ini adalah cara untuk membuat makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Talam jagung dalam takir pandan :

 1. Sediakan 100 gr tepung beras.
 2. Sediakan 50 gr tepung tapioka.
 3. Sediakan 1 santan kara 65ml.
 4. Sediakan 400 ml air biasa.
 5. Sediakan secubit garam.
 6. Sediakan 50 gr gula.
 7. Sediakan 1/2 buah jagung, cuci, serut.
 8. Sediakan daun pandan untuk membuat takir.

Cukup sampai naik wap dan gula hancur. Resepi kuh talam pandan yang mudah dan sedap ini memang patut anda cuba. Lagi jika anda ingin mengadakan majlis perayaan atau sebagainya, kuih talam pandan ini pilihan yang tepat untuk disajikan. Dalam banyak banyak tu, mata terpandang kuih Talam Pandan yang memang sedap ala ala tepung pelita gitu.

Cara memasak Talam jagung dalam takir pandan :

 1. Campur semua bahan di dalam panci, kemudian tambahkan air..
 2. Letakkan panci di atas kompor, nyalakan api sedang, aduk2 hingga mengental seperti bubur sumsum. Kemudian matikan kompor..
 3. Masukkan bubur yg sudah mengental tadi ke takir, pastikan sudah agak dingin..
 4. Panaskan kukusan, kukus kue sekitar 20menit atau sampai jagung lunak..
 5. Selesai dan boleh dihidangkan..

Dulu pernah dibuat sekali tetapi kejadiannya hancuis walaupun rasanya sedaaap. Bila dibuka link, terus ke blog masmurni dan bila di cari cari lagi, jumpa pula resepi yang sama di Myresepi. Talam Jagung menggunakan bahan-bahan yang hampir sama dengan bahan pembuatan kue talam lainnya yang membedakan yakni ya penggunaan jagung dalam resep Talam Jagung ini. Campur semua bahan, aduk sampai gula larut. Panaskan di atas api sedang sambil diaduk hingga kental.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :