Cara Mudah memasak Lempeng Pandan sedap

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Lempeng Pandan. Lempeng pandan yang sedap tetap lembut dan tidak liat walau sudah sejuk. Bagi warga kota, nama Kampung Pandan atau kini dikenali sebagai Desa Pandan bukan sesuatu yang asing kerana kedua-duanya antara entiti yang menyaksikan era. Kampung Pandan merupakan sebuah kampung yang terletak di Kuala Lumpur, dalam Wilayah Persekutuan.

Lempeng Pandan Kampung Pandan Endonezya Restoranları için için Menü, Fotoğraf, Değerlendirme ve Yorumlar. Kejadian alam yang terjadi di kecamatan sumowono Amblas nya lapangan Ndelik desa Candi Garon kec. Lempeng pisang mirip pancake ini mudah dibuat dan sedap. Anda dapat membuat Lempeng Pandan dengan 7 bahan and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah nya.

Bahan-bahan dari Lempeng Pandan :

 1. Siapkan 10 sdm tepung terigu.
 2. Siapkan 4 sdm gula pasir.
 3. Sediakan 1/2 gelas jus pandan suji.
 4. Sediakan 1 butir telur.
 5. Siapkan 1/2 sachet santan instant dicairkan dengan 1/2 gelas air matang.
 6. Sediakan 2 sdm mentega yang dicairkan.
 7. Sediakan 1/2 sdt baking powder.

Nah, lempeng pisang ini memang pas sekali untuk melewatkan waktu anda bersantai di rumah disaat cuaca mendung dan dingin ditemani. Nasi lemak pandan kukus mggunakan beras basmathi yg terpilih dgn aroma wangi pandan. Current time, Time Zone, DST, GMT/UTC, population, postcode, elevation, latitude, longitude. FAQs when booking at Festival Boutique Hotel @ Kampung Pandan.

Langkah-langkah memasak Lempeng Pandan :

 1. Campurkan semua bahan dan aduk rata. Tambahkan air secukupnya sampai adonan jadi agak cair dan halus.
 2. Siapkan wajan anti lengket (saya pakai happycall). Masak pancake syukuran 1 sendok sayur. Wajan tidak perlu dioles mentega ya...
 3. Tunggu hingga muncul rongga-rongga kecil pada permulaan pancake, kemudian balik..
 4. Angkat jika kedua sisi pancake sudah matang. Sajikan hangat lebih nikmat :).

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :