Resep: Sambal udang nanas +tempoyak ala resto

Kategori : Masakan khas Bengkulu

Sambal udang nanas +tempoyak. Sambal udang nanas +tempoyak. #ResepPertamaku pita loka. Resep mertua ini,dari Bengkulu Selatan.rasanya pedas ,manis asam gitu. Tempoyak merupakan makanan yang biasa dijumpai di daerah Sumatra dan Kalimantan.

Sambal udang nanas +tempoyak Lihat juga resep Sambal tempoyak durian campur udang enak lainnya! Dah banyak hari saya berada di rumah kerana menghabiskan cuti tahunan. Saya belum betul betul mula aktiviti memasak kerana sejak kebelakangan ini, saya agak kurang sihat. Anda dapat membuat Sambal udang nanas +tempoyak dengan 9 bumbu and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk membuat makanan tersebut.

Bahan-bahan dari Sambal udang nanas +tempoyak :

 1. Siapkan udang.
 2. Sediakan nanas.
 3. Siapkan tempoyak.
 4. Sediakan cabe.
 5. Siapkan bawang putih.
 6. Sediakan bawang merah.
 7. Sediakan Cabe Keriting giling.
 8. Sediakan Garam.
 9. Sediakan Gula.

Fimela.com, Jakarta Ingin mencoba membuat sendiri sambal tempoyak udang yang sedap? Resep yang satu ini bisa dicoba. Dengan cita rasa pedas yang nendang, sambal ini pun bisa sangat menggugah selera. Mula-mula mestilah kena bersihkan udang galah ni dengan membuang hujung kepalanya dan juga janggut-janggutnya sekali.

Cara memasak Sambal udang nanas +tempoyak :

 1. Pertama kupas udang sesuai selera..iris nanas tiris kn...
 2. Halus kn cabe..bawang merah..bawang putih...
 3. Tumis bumbu halus tadi..tambah cabe keriting giling..masukan udang..nanas dan tempoyak nyaa.. Tumis sampai bau ny ngangkat..kasi garam dan gula..sesuai selera..jangan lupa ceki ceki rasa yah bunda.. Selamat mencoba.

Kalau tak bersirat dalam kuah gulai korang nanti. Buang juga bucu ekornya dan ridip pada perutnya tu. Sambal Tumis biasanya agak cair sedikit sambalnya. Sedangkan Sambal mereka lebih berpalut pada udang atau sotong atau apa apa yang dimasak. Saya pernah makan di Restoran Adam Chan yang sangat sedap Sambal Udang Petai yang dihidangkan.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :