Resep memasak Cimplung (cempedak goreng) yang menggugah selera

Kategori : Masakan khas Sumpiuh

Cimplung (cempedak goreng). Cempedak Goreng Sepecial Cik Lina Cempedak adalah buah yg sangat langkah dan rasanya manis. Cocok banget kalau di goreng seperti yah sebelumnya. Hari ini saya nak kongsikan resepi goreng cempedak yang rangup.

Cimplung (cempedak goreng) Share any place, weather, ruler (on Yandex map), address search. Kabarnya, cempedak goreng Cik Lina bahkan sudah terkenal sejak masa Orde Baru. Cempedak goreng buatan Cik Lina ini terbilang sederhana, ia hanya mencampur adonan terigu yang ditambah. Anda dapat mengolah Cimplung (cempedak goreng) dengan 5 bumbu and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak nya.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Cimplung (cempedak goreng) :

  1. Sediakan 1 buah cempedak (isinya 50 biji, saya hitung 'beton'nya).
  2. Sediakan 4 sendok sayur terigu segitiga biru.
  3. Sediakan 2 sdm gula pasir (si Cempedak ini kurang manis).
  4. Sediakan Air secukupnya untuk mengencerkan terigu.
  5. Siapkan Minyak untuk menggoreng.

Satu medium informasi berkenaan aktiviti Seni Silat Seling Cemandi cawangan Kampung. Apabila musim buah cempedak pasti ramai ibu-ibu yang akan membuat cempedak goreng selepas terlalu banyak tersimpan di dapur. Hari ini saya nak kongsikan resepi goreng cempedak yang rangup. Cempedak yang diberi oleh sahabat serta jiran kami Encik Hasbullah dan Puan Kartina yang juga buah sulong dari pokok.

Cara memasak Cimplung (cempedak goreng) :

  1. Belah Cempedak, keluarkan bijinya.
  2. Masukkan daging buahnya ke dalam adonan tepung.
  3. Goreng sampai matang kecoklatan..
  4. Siap disajikan,.

Cimplung adalah salah satu makanan tradisional dari Sokaraja, Banyumas, Jawa Tengah. Terbuat dari dari singkong yang direbus dengan air nira. Resepi Cempedak Goreng yang sungguh rangup, sangat mudah disediakan, enak dihidangkan bersama teh o panas, dan jugak hidangan yang lazat untuk juadah berbuka puasa apabila digoreng. Buah Cempedak - merupakan jenis tanaman yang berasal dari Semenanjung Malaya dan kemudian menyebar luas ke berbagai daerah di Indonesia seperti Sumatera, Kalimantan, Sulawesi, sampai. Human translations with examples: artoc, gizzard, cempedak, deep frying, eleven years, french fries.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :