Resep: Sotong masak hitam yang menggugah selera

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Sotong masak hitam. Hallo, selamat datang di video: Resep Sotong Masak Hitam Bumbu Pedas https Mama Sashi bisa memasak Cumi Hitam Pedas Blakutak Khas Cirebon belajar dari pengalamannya dahulu saat sering. Caranya mendapatkan warna hitam itu ialah daripada dakwat yang ada pada sotong. Pada resepi ini pula bahagian dakwatnya itu tidak dibuang.

Sotong masak hitam Sotong Masak Hitam Pedas Spesial siap dihidangkan. Masakan resepi sotong masak hitam ini sangat terkenal di kawasan Pantai Timur Malaysia terutama di Kelantam Masakan ini mempunyai penggemar yang tersendiri termasuklah saya. Dikongsikan oleh Nur Hidayah Md Yazid. Anda dapat mengolah Sotong masak hitam dengan 5 bahan and 2 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Sotong masak hitam :

  1. Siapkan 1/4 kg sotong.
  2. Siapkan Sckp asem jawa.
  3. Siapkan Sckp gula.
  4. Sediakan Sckp garam.
  5. Siapkan Sckp minyak.

Resipi Sotong Masak Hitam stail mamak yang sangat sedap dan mudah disediakan. Sesuai bagi anda yang gemarkan sajian berempah. Masakan sotong masak hitam pedas ini memang lazat lagi-lagi apabila makan dengan nasi putih panas. Resepi ini bukan sahaja lazat tetapi juga mudah untuk disediakan dan bahan yang digunakan.

Cara memasak Sotong masak hitam :

  1. Bersihkan sotong pelan2 agar tinta nya egk pecah. Masukkan ke dlm wajan beserta asem jawa,gula,garam...
  2. Masak tanpa air ya moms, soalnya nnti bakal keluar sendiri dari sotongnya. Jika air sudah menyusut, koreksi rasa & sesaat sblum di mematikan kompor, masukkan minyak gorengnya. Sajikan...

Tiada yang lebih bermakna daripada melihat ahli keluarga menikmati hidangan yang dimasak dengan air tangan kita sendiri. Cumi masak hitam ini memang lebih gurih, justru karena dari tinta cuminya. Saat ini makanan berwarna hitam sedang naik daun, mulai dari mie, roti, sampai es krim pun banyak dijual dengan warna hitam. Warna tersebut biasanya menggunakan bahan tinta cumi, bubuk arang. Resep Balakutak Cumi Khas Cirebon Sederhana Spesial Masak Hitam Asli Enak.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :