Cara Mudah mengolah Sotong masak item yang bikin ketagihan

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Sotong masak item. Hallo, selamat datang di video: Resep Sotong Masak Hitam Bumbu Pedas https Mama Sashi bisa memasak Cumi Hitam Pedas Blakutak Khas Cirebon belajar dari. Sotong masak hitam original Untuk bahan-bahan nya simpel aja.toton ya video ini untuk cari tau apa aja resep nya. Dikongsikan oleh Nur Hidayah Md Yazid.

Sotong masak item Resepi Udang Masak Hitam @ Sotong Dakwat. Cara membuat Sotong Masak Hitam Pedas Spesial: Langkah pertama, bersihkan sotong dengan cara pisahkan cangkangnya namun biarkan tintanya tetap ada. Resepi ini diambil daripada buku Citarasa Johor hasil kerja daripada Datin Kalsom dan Datin Hamidah (Adek). Anda dapat memasak Sotong masak item dengan 9 bumbu and 2 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak masakan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Sotong masak item :

 1. Siapkan 1/2 kg sotong bs cumi.
 2. Sediakan 9 cabe besar potong 1cm.
 3. Sediakan 5 cabe jablay.
 4. Sediakan 3 bawang putih.
 5. Sediakan 1 sachet saori.
 6. Sediakan Garam.
 7. Sediakan Lada bubuk.
 8. Sediakan 100 ml air.
 9. Siapkan 1 sdt Minyak tuk menumis.

Masakan resepi sotong masak hitam ini sangat terkenal di kawasan Pantai Timur Malaysia terutama di Kelantam Masakan ini mempunyai penggemar yang tersendiri. Resep Gulai sotong - Berikut dibawah ini kami sajikan resep gulai sotong yang enak, silahkan dicoba dirumah anda. Resipi Sotong Masak Hitam stail mamak yang sangat sedap dan mudah disediakan. Sesuai bagi anda yang gemarkan sajian berempah.

Langkah-langkah memasak Sotong masak item :

 1. Bahany di siapkn ya bun.
 2. Tumis bawang putih lalu cabe hingga harum setelah harum masukkn sotong aduk bntar masukkn air setelah mndidih masukkn saori lada klo krg garam tmbah garam.. tes rasa.. selamat mencoba.

Masakan sotong masak hitam pedas ini memang lazat lagi-lagi apabila makan dengan nasi putih panas. Resepi ini bukan sahaja lazat tetapi juga mudah untuk disediakan dan. Tiada yang lebih bermakna daripada melihat ahli keluarga menikmati hidangan yang dimasak dengan air tangan kita sendiri. Cumi masak hitam ini memang lebih gurih, justru karena dari tinta cuminya. Memasak cumi sebaiknya tidak terlalu lama agar cumi tidak menjadi keras.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :