Resep mengolah Sotong hitam singapura sedap

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Sotong hitam singapura. Hidup sebagai seorang bujang kenalah memasak ikut gaya orang bujang. Nak simpan duit untuk kahwin kateko. Cara terbaik untuk tembus togel Hongkong Singapura bukan dengan memanfaatkan kekuatan dorongan keinginan Support pasaran: cambodia -sydney-singapura-taiwan-malaysia-hongkong.

Sotong hitam singapura Caranya mendapatkan warna hitam itu ialah daripada dakwat yang ada pada sotong. Jika biasanya sotong dibersihkan hingga paling bersih. Pada resepi ini pula bahagian dakwatnya itu tidak dibuang. Anda dapat membuat Sotong hitam singapura dengan 10 bumbu and 6 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak nya.

Bahan-bahan dari Sotong hitam singapura :

 1. Siapkan 500 gram sotong/cumi2.
 2. Siapkan 10 buah bawang merah.
 3. Sediakan 5 buah bawang putih.
 4. Sediakan 1 ruas kunyit.
 5. Sediakan 1 btng sereh.
 6. Sediakan 1 buah tomat.
 7. Sediakan 2 buah cabe merah.
 8. Siapkan 2 helai daun jeruk.
 9. Sediakan secukupnya Minyak goreng.
 10. Sediakan secukupnya Garam dan penyedap rasa.

Sekarang kamu bisa membuat sotong sendiri di rumah lho caranya gampang banget. Biasanya selain berjualan tahu bulat, penjualnya menawarkan makanan lain yaitu sotong. Resepi Bihun Goreng Singapura yang tidak asing lagi didalam menu atau hidangan masyarakat Malaysia. Tak pasti pula bagaimana masakan ini mendapat nama begitu dan apa kaitannya dengan.

Cara memasak Sotong hitam singapura :

 1. Siapkan bahan terlebih dahulu tomat dicuci dan di potong2. Daun limau di cuci. Cabe di cuci dan diiris.
 2. Bersihkan sotong pisah kan dari hitamnya.. Potong sotong menjadi beberapa bagian...
 3. Blender dua bawang, kunyit dan sereh sampai halus.
 4. Masukkan hitam sotong kedalam mangkok besar kemudian masukkan semua bahan blender aduk sampai hitam tercampur kemudian masukkan sotong.
 5. Panaskan minyak masukkan sotong kemudian daun dan cabe aduk beberapa saat dan masukkan tomat.. Masak sebentar jangan terlalu lama masanya nanti sotong nya keras.
 6. Masukkan garam dan penyedap rasa.

Hari ini, pulang dari kerja terpandang pintu dapur terbuka dan terbau sesuatu yang mengundang selera! Letak beg tangan, dan tanggalkan stoking lalu terus meluru ke dapur. Resep KEPITING HITAM ala CAK GUNDUL favorit. Masakan Singapura dapat menandakan kepelbagaian etnik kebudayaan Singapura. Singapura, Dewan Pengembangan Masyarakat Central Singapura, Singapura.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :