Resep: Sambal belacan yang menggugah selera

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Sambal belacan. Im neither a PR nor a BN supporter. hates stupidity. Istimewa resipi perkongsian saudari Mariana Abd Majid ni ialah tidak menggunakan tomato dan bawang tetapi rasanya tetap sama. Secara garis besar, sambal berbahan utama cabai yang dilumatkan sehingga keluar kandungan sari cabe dan ditambah bahan-bahan lain seperti garam dan terasi.

Sambal belacan Bermula sebagai sambal cicah Tapi kadang-kadang, yang sampai ke meja tidak menepati cita rasa. Haaa ini sambal belacan yang saya buat setelah belajar dari beberapa orang kawan seperti Ziees dan Ita. Saya sebenarnya pernah tengok hubby punya arwah cousin menyediakan sambal belacan yang. Anda dapat membuat Sambal belacan dengan 9 bahan and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Sambal belacan :

  1. Siapkan 11 bh cabe merah.
  2. Siapkan 7 bh cabe rawit.
  3. Sediakan seiris jeruk nipis.
  4. Sediakan 1 bh tomat.
  5. Siapkan 1 siung bawang putih.
  6. Sediakan 4 siung bawang merah.
  7. Sediakan secukupnya terasi.
  8. Siapkan secukupnya garam.
  9. Sediakan secukupnya gula merah.

Sebut saja sambal bajak, sambal terasi, sambal mentah, ijo, belacan dan masih banyak sekali dengan ciri khas dan citarasa unik mereka masing-masing. Buat teman teman yang hobi pedas.

Langkah-langkah memasak Sambal belacan :

  1. Cuci bersih bahan bumbu.
  2. Masukkan semua bumbu dan terasi kedalam wajan yang telah berisi sedikit minyak panas. Tutup dan sekali-sekali di balik lalu matikan..
  3. Tunggu hingga dingin. Masukkan bahan beserta gula merah secukupnya kedalam blender bumbu, lalu blender sebentar (tidak halus)..
  4. Salin kedalam wadah sambal. Peras sedikit jeruk nipis dan campurkan garam halus secukupnya. Lalu aduk dan sambal bisa di sajikan dengan menu lain sesuai selera. 😊 selamat menikmati.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :