Resep membuat Ghee Rice a.k.a Nasi Minyak

Kategori : Masakan khas Sumatera Selatan

Ghee Rice a.k.a Nasi Minyak. Setelah siap, barulah dimasak nasi minyak. Sementara nasi minyak masak di dalam rice cooker, saya mula memasak Ayam Masak Merah. Kami sebenarnya memasak nasi minyak dan set ayam masak merah sebanyak dua kali.

Ghee Rice a.k.a Nasi Minyak Dimasak dengan rempah-rempah dan sedikit banyak ghee, nasi minyak mudah dibuat, dan kami tertanya-tanya mengapa masakan ini tidak muncul dengan. Auspicious Turmeric Glutinous Rice aka Nasi Kunyit Pulut (姜黄糯米饭). Nampaknya Amie tidak punya idea untuk mukadimah hidangan hari ini. Anda dapat mengolah Ghee Rice a.k.a Nasi Minyak dengan 16 bumbu and 5 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak nya.

Bahan-bahan dari Ghee Rice a.k.a Nasi Minyak :

 1. Sediakan 800 gr beras.
 2. Sediakan 1 bh Bawang Bombay rajang.
 3. Sediakan 5 bt Bawang merah rajang.
 4. Sediakan 4 siung Bawang putih ketuk asal hancur.
 5. Sediakan Sepotong jahe ketuk asal hancur.
 6. Siapkan 3 bh Cabai hijau belah dua.
 7. Sediakan 2 bh Pekak (star anise).
 8. Sediakan 7 bt Kapulaga.
 9. Siapkan 1/2 btr Pala geprek.
 10. Siapkan 5 btr Cengkeh.
 11. Siapkan 11/2 Jari Telunjuk Kayu manis.
 12. Sediakan 4 sdm Minyak Samin.
 13. Sediakan Secukupnya Garam.
 14. Sediakan Secukupnya Susu Cair.
 15. Sediakan Secukupnya Air.
 16. Siapkan Secukupnya kismis kacang mete.

Cuma Amie ingin kongsi menu Nasi Minyak berlauk Rendang Ayam dan Acar Mentah sebagai pelengkap hidangan untuk keluarga kecil kami. Nasi minyak dah sinonim dengan majlis perkhawinan. Setiap kali majlis perkhawinan di Johor, pasti hidangan atau juadah utamanya ialah nasi minyak. Minyak samin (bahasa Arab: سمن, samn) atau ghee (Hindi घी, Urdu گھی, Punjabi ਘੋ, Kashmiri ग्याव/گیاو - dari Sanskerta ghṛtə घृतterang) adalah mentega dari lemak hewani (sapi, kerbau, kambing, unta) yang dimurnikan (mentega swalemak).

Cara memasak Ghee Rice a.k.a Nasi Minyak :

 1. Panaskan Ghee (minyak samin) tumis jahe dan bawang putih.
 2. Masukkan star anis pala kayu manis kapulaga dan cengkeh menyusul bawang bombay dan bawang merah biarkan hingga layu dan wangi matikan api.
 3. Pindah tumisan pd Majicom tuangi beras dan susu serta air secukupnya beri garam dan potonga cabai hijau stel cook saya 2x klik agar nasi matang sempurna dan tanak.
 4. Goreng kismis beserta kenari atau mete taburkan di atas nasi.
 5. Hidangan beserta pelengkapnya kebetulan sy buat ala palembang dengan Maqbi atau malbi,sambal nanas serta krupuk blinjo..

Nasi kebuli sendiri merupakan nasi a la Indonesia yang terbuat dari nasi yang dimasak dengan kaldu daging kambing, susu dan ghee (minyak samin), masakan ini Tutup rice cooker dan masak hingga nasi matang. Jika nasi telah matang, segera gemburkan nasi menggunakan garpu. Nasi minyak adalah salah satu menu favourite untukku dan family. Namun untuk buat nasi minyak resepi dengan bahan yang banyak dan makan masa berjam bukanlah style ku. Daku lebih suka masak nasi minyak simple dan sedap cara mudah dan pantas untuk kurangkan masa di dapur.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :