Resep: Cucur bawang

Kategori : Masakan khas Surabaya

Cucur bawang. Cucur Bawang atau juga di kenali jemput-jemput Saya cara saya yang ringkas dengan bahan-bahan yang ada sahaja. Siapa sangka, cucur bawang telah mempertemukan mereka dalam satu 'sketsa perang' di tepi jalan. Mampukah cucur bawang buatan Rudiana menandingi cupcake buatan si 'kucing Siam'?

Cucur bawang Siapa sangka, cucur bawang telah mempertemukan mereka dal. Cucur bawang antara hidangan ringan yang boleh dihidangkan ketika meluangkan masa bersama keluarga di hari cuti. Sounds perfect Wahhhh, I don't wanna. cucur bawang. live.forgive.forget. ini bukan tempat untuk bicara perkara serius!!! Anda dapat membuat Cucur bawang dengan 14 bahan and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Cucur bawang :

 1. Siapkan 125 gr terigu serbaguna.
 2. Siapkan 1 sdm tapioka.
 3. Siapkan 1,5 sdt garam.
 4. Siapkan 1 sdt kaldu jamur bubuk (aku pk royco ayam).
 5. Siapkan 1 batang daun bawang, iris halus.
 6. Siapkan 2 siung bawang putih, tumbuk halus.
 7. Sediakan secukupnya Lada.
 8. Siapkan 300 ml air.
 9. Sediakan Bahan kuah cabe.
 10. Siapkan 10 buah cabe keriting, haluskan.
 11. Sediakan 200 ml air.
 12. Sediakan 1 siung bawang putih, haluskan.
 13. Sediakan secukupnya Garam, gula,.
 14. Sediakan Apabila mau pedas tambahkan cabe rawit.

Tepung Cucur Bawang Adabi adalah satu-satunya perisa yang saya pernah cuba dan setiap kali Lebih senang dgn adanya tepung cucur bawang adabi ni.mudah digunakan,hanya bncuh dgn air. Ikuti langkah mudah menyediakan cucur tauhu bawang goreng yang dikendalikan Normah. Jemput-jemput bawang atau juga dikenali sebagai cucur, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Jemput-jemput bawang mendapat nama kerana bahan perisa tambahan yang dicampurkan bersama tepung gandum tersebut adalah bawang yang dimayang.

Langkah-langkah memasak Cucur bawang :

 1. Campur semua bahan aduk rata.
 2. Masak diatas api sedang, aduk terus, makin lama akan kental dan berat. Setelah air habis, menggumpaldan kalis matikan api.
 3. Panas2 langsung bulatkan dengan sendok dan goreng dalam minyak panas.
 4. Untuk kuah sambal, campur semua bahan rebus hingga mendidih, koreksi rasa, bisa ditambah cuka klo mau ada rasa asam..

Mampukah cucur bawang buatan Rudiana menandingi cupcake buatan 'kucing Siam'? Relakah Iskandar membiarkan Rudiana jatuh ke tangan 'hantu air'? Dari insiden itu mereka bagai dijodohkan untuk bersua lagi. Kerana terdesak dan kabur mata dengan. Mampukah cucur bawang buatan Rudiana menandingi cupcake buatan 'kucing Siam'?

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :