Cara memasak Roti Jala sedap

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Roti Jala. Roti Jala, Pasir Gudang, Johor, Malaysia. Hari ini kami menyediakan Roti Jala untuk dimakan bersama Gulai Kambing di SINI yang saya Juita yang menyediakan roti jala ini semasa saya dan hubby keluar ke rumah terbuka pertama tahun ini di. El Roti jala es como una 'crepe de encaje', su traducción podría ser crepe malla o red, y es que en lugar de El Roti jala se elabora con ingredientes similares a las crepes, pero en lugar de leche de.

Roti Jala Roti jala adalah antara kuih traditional yang masih popular sehingga ke hari ini. Zaman sekarang ni roti jala ada pelbagai warna. Roti jala sesuai dijadikan hidangan untuk apa-apa jamuan atau majlis. Anda dapat memasak Roti Jala dengan 7 bahan and 7 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah makanan tersebut.

Bahan-bahan dari Roti Jala :

 1. Sediakan 750 gram Tepung Terigu.
 2. Sediakan 2 butir Telur.
 3. Siapkan 1 Kotak Santan Kara 200 ml.
 4. Siapkan 1 sdt bubuk kunyit.
 5. Sediakan secukupnya Garam.
 6. Sediakan ±1000 ml air.
 7. Siapkan Penyedap (optional).

Ita sangat suka makan roti jala. Roti jala seringkali di hidangkan di hari kenduri kendara atau jamuan hari raya. Penyediaannya cukup mudah dan ringkas. ОБАЛДЕННЫЕ БЛИНЫ РОТИ ДЖАЛА на Масленицу ВКУСНАЯ МЯСНАЯ ЗАКУСКА Net Pancake ROTI JALA with chicken.

Langkah-langkah memasak Roti Jala :

 1. Campur semua bahan, aduk rata (saya pakai blender).
 2. Saring adonan agar tidak menggerindil. Cek kekentalan adonan... Jangan terlaku tebal.
 3. Siapkan Teflon.
 4. Oleskan minyak, siramkan adonan ±1 sendok sayur dengan botol saus (saya pakai cetakan roti jala.
 5. Ini seperti kita membuat kulit risoles.
 6. Angkat gulung sesuai selera.
 7. Siap dihidangkan.

Roti jala adalah makanan yang berasal dari Melayu Sumatera Utara. Biasanya makanan ini disuguhkan bersama kuah kari Melayu. Roti Jala served with curry chicken. Resepi Roti Jala Berinti ini kiriman Cik Azriey Amrie. Rasa roti jala yang lembut dan dicicah pula dengan kuah kari ayam semestinya membuka selera pada hari lebaran nanti.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :