Resep: Cucur bawang lezat

Kategori : Masakan khas Surabaya

Cucur bawang. Cucur Bawang atau juga di kenali jemput-jemput Saya cara saya yang ringkas dengan bahan-bahan yang ada sahaja. Siapa sangka, cucur bawang telah mempertemukan mereka dalam satu 'sketsa perang' di tepi jalan. Mampukah cucur bawang buatan Rudiana menandingi cupcake buatan si 'kucing Siam'?

Cucur bawang Siapa sangka, cucur bawang telah mempertemukan mereka dal. Cucur bawang antara hidangan ringan yang boleh dihidangkan ketika meluangkan masa bersama keluarga di hari cuti. Sounds perfect Wahhhh, I don't wanna. cucur bawang. live.forgive.forget. ini bukan tempat untuk bicara perkara serius!!! Anda dapat membuat Cucur bawang dengan 8 bumbu and 2 langkah. Berikut ini adalah cara untuk membuat nya.

Bahan-bahan dari Cucur bawang :

  1. Siapkan 125 gr tepung terigu.
  2. Sediakan 15 gr tepung tapioka.
  3. Sediakan 1 sdt garam.
  4. Sediakan secukupnya Lada.
  5. Siapkan secukupnya Kaldu bubuk.
  6. Sediakan secukupnya Daun bawang rajang.
  7. Siapkan 1 siung bawang putih.
  8. Sediakan 300 ml air.

Tepung Cucur Bawang Adabi adalah satu-satunya perisa yang saya pernah cuba dan setiap kali Lebih senang dgn adanya tepung cucur bawang adabi ni.mudah digunakan,hanya bncuh dgn air. Ikuti langkah mudah menyediakan cucur tauhu bawang goreng yang dikendalikan Normah. Jemput-jemput bawang atau juga dikenali sebagai cucur, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Jemput-jemput bawang mendapat nama kerana bahan perisa tambahan yang dicampurkan bersama tepung gandum tersebut adalah bawang yang dimayang.

Cara memasak Cucur bawang :

  1. Campur semua bahan, aduk rata hingga licin.
  2. Panaskan minyak di wajan, saya pk wajan ceper minyak gak terlalu banyak... pelit 😅. Tunggu hingga minyak panas, gunakan 2 buah sendok yg sudah diberi minyak untuk membentuk adonan (saya bikin ceper disesuaikan dengan minyak), goreng hingga kecoklatan, angkat, tiriskan, sajikan hangat dengan saus cocolan sesuai selera. Sudah dingin masih empuk hanya tidak kranci ya.

Mampukah cucur bawang buatan Rudiana menandingi cupcake buatan 'kucing Siam'? Relakah Iskandar membiarkan Rudiana jatuh ke tangan 'hantu air'? Dari insiden itu mereka bagai dijodohkan untuk bersua lagi. Kerana terdesak dan kabur mata dengan. Mampukah cucur bawang buatan Rudiana menandingi cupcake buatan 'kucing Siam'?

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :