Resep: Nasi hainan sup ayam#PR_BukanNasiBiasa

Kategori : Resep masakan Indonesia

Nasi hainan sup ayam#PR_BukanNasiBiasa. Resep Nasi Ayam Hainan, Ikuti video masak cara membuat nasi ayam hainamSiapkan Bahan & bumbunyaResep lengkapnya di :https://delishtube.co.id/resep-nasi-ayam. Sebenarnya sudah lama saya ingin cuba memasak Nasi Ayam Hainan walaupun ianya bukan lah Nasi Ayam kegemaran saya. Tapi semangat nak mencuba sendiri sangat membara walaupun terpaksa menangguhkannya dari masa ke semasa sehingga lah pada hari ini, bila terbaca posting rakan fb saya TeeaRa Yatie yang memasak Nasi Ayam Hainan.

Nasi hainan sup ayam#PR_BukanNasiBiasa Masukkan separuh air rebusan ayam tadi, masak nasi seperti biasa dan masukkan juga sedikit minyak bijan. Nasi ayam hainan Hilda Dresden, Germany. Resep ini sudah berkali kali dibuat. Anda dapat membuat Nasi hainan sup ayam#PR_BukanNasiBiasa dengan 17 bahan and 7 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak makanan tersebut.

Bahan-bahan dari Nasi hainan sup ayam#PR_BukanNasiBiasa :

 1. Sediakan Utk nasi.
 2. Siapkan 2 cup beras cuci.
 3. Sediakan 1 btg sereh keprek.
 4. Sediakan 1 lbr daun pandan simpul.
 5. Siapkan 3 bawang putih gde2.
 6. Siapkan 2 ruas jahe di keprek.
 7. Siapkan 50 mL Air kaldu.
 8. Sediakan 3 sdk makan minyak utk menumis.
 9. Sediakan Utk sup ayam.
 10. Sediakan 2 potong ayam bag dada di potong2 kecil.
 11. Siapkan 2 daun bawang potong2.
 12. Sediakan 2 ruas jahe keprek.
 13. Siapkan 1 bawang bombay kecil belah 4.
 14. Sediakan 1 bawang putih besar keprek.
 15. Sediakan Jeruk nipis.
 16. Sediakan Gula dan garam seckupnya.
 17. Siapkan Air utk merebus.

Dan selalu suka sama ayam hainan ini. Sumber: Maria Santoso #MasakItuAsyik #hildaskΓΌche #OlahanAyam. Anak-anak dan suami saya cukup gemarkan resepi nasi ayam hainan. Tulah ayam yang direbus bukan goreng atau panggang.

Cara memasak Nasi hainan sup ayam#PR_BukanNasiBiasa :

 1. Tumis smua bumbu utk nasi...pas harum masukkan beras yg telah di cuci....
 2. Masak di magic jar sambil diaduk2 sesekali...kalau sdh matang pndahkan k kukusan agar nasi lbh matang...air utk memasak nasi seckupnya seperti masak nasi biasa...klo sy misalnya tinggi beras dr dasar 1 ruas...makan sy tambahkan air kaldu dan air biasa 1 ruas jari dr permukaan atas beras.
 3. Marinasi ayam dgn jeruk nipis.
 4. Rebua ayam dgn bawang putih jahe dan bawang bombay....
 5. Ketika sdh hampir matang masukkan daun bawang.
 6. Tambahkan garam dan gula...koreksi rasa...taburi bawang goreng.
 7. Sajkan hangat dgn sepotong telor goreng.

Isinya yang lembab berjus dengan lembut memang memikat selera. Kalau buat, saya suka guna resepi nasi ayam hainan chinese style. Terbukti nasi ayam hainan ala-cina ini memang betul-betul sedap dan istimewa. Meski komponen utama ayam hainan adalah ayam itu sendiri, namun kunci utama kelezatan terletak pada nasi dan kuah kaldu yang dihidangkan bersama sajian ayam. Pilihlah ayam negeri yang benar-benar segar, besar, gemuk, dan cukup tua.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :