Cara mengolah Roti Jala yang menggugah selera

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Roti Jala. Roti Jala, Pasir Gudang, Johor, Malaysia. El Roti jala es como una 'crepe de encaje', su traducción podría ser crepe malla o red, y es que en lugar de El Roti jala se elabora con ingredientes similares a las crepes, pero en lugar de leche de. Roti jala adalah antara kuih traditional yang masih popular sehingga ke hari ini.

Roti Jala Net Pancake ROTI JALA with chicken. Resepi roti jala mudah, sesuai di makan bersama kari ayam atau ikan. Makanan tradisi melayu sering menjadi juadah berbukak puasa di bulan Ramadhan. Anda dapat mengolah Roti Jala dengan 6 bumbu and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak masakan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Roti Jala :

  1. Sediakan 1 gelas belimbing tepung terigu.
  2. Sediakan 1 butir telur.
  3. Sediakan 1/2 sdt garam.
  4. Siapkan 1/2 sdt bubuk kunyit.
  5. Siapkan 150 ml santan kental.
  6. Sediakan Secukupnya air.

Bahan-Bahan Ita sangat suka makan roti jala. Roti jala seringkali di hidangkan di hari kenduri kendara atau jamuan hari raya. Roti jala adalah makanan yang berasal dari Melayu Sumatera Utara. Biasanya makanan ini disuguhkan bersama kuah kari Melayu.

Langkah-langkah memasak Roti Jala :

  1. Masukkan kedalam wadah tepung terigu, bubuk kunyit, telur dan garam aduk rata. Lalu masukkan santan dan air secukupnya adonan tidak terlalu encer atau terlalu kental, lalu saring dan masukkan kedalam botol (saya botol yang dilubangi tutupnya) 😂😁.
  2. Panaskan teflon lalu tuang adonan masak hingga set tidak terlalu kering.
  3. Lipat jadi bentuk segi tiga atau sesuai selera...

Roti jala adalah makanan yang berasal dari Melayu Sumatra Utara. Biasanya makanan ini disuguhkan bersama kuah kari Melayu. Rasa roti jala yang lembut dan dicicah pula dengan kuah kari ayam semestinya membuka selera pada hari lebaran nanti. Resepi Roti Jala Berinti ini kiriman Cik Azriey Amrie. Roti Jala served with curry chicken.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :