Resep: Roti jala yang menggugah selera

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Roti jala. Roti Jala, Pasir Gudang, Johor, Malaysia. Alhamdulillah syukur masih di beri kesihatan utk siapkan tempahan roti Jala untuk hari ni.syukur ya Allah atas rezeki yang engkau berikan.terima kasih sis Ila. Resepi roti jala mudah, sesuai di makan bersama kari ayam atau ikan.

Roti jala Roti jala adalah antara kuih traditional yang masih popular sehingga ke hari ini. Zaman sekarang ni roti jala ada pelbagai warna. Roti jala sesuai dijadikan hidangan untuk apa-apa jamuan atau majlis. Anda dapat mengolah Roti jala dengan 7 bahan and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak masakan tersebut.

Bahan-bahan dari Roti jala :

  1. Siapkan 250 gr tepung terigu.
  2. Sediakan 300 ml air masak.
  3. Sediakan 1 butir telur.
  4. Siapkan 1/2 sdm mentega cair.
  5. Siapkan 1/2 sdt garam.
  6. Sediakan Sedikit gula.
  7. Siapkan 3 tetes pasta pandan.

Net Pancake ROTI JALA with chicken. Roti jala adalah makanan yang berasal dari Melayu Sumatera Utara. Biasanya makanan ini disuguhkan bersama kuah kari Melayu. Ita sangat suka makan roti jala.

Cara memasak Roti jala :

  1. Blender semua bahan diatas kecuali mentega cair dan pewarna pandan. Saring agar halus dan tidak ada tepung yang bergerindil. Lalu masukan mentega cair dan pasta pandan, aduk hingga rata. sisihkan.
  2. Panaskan teflon, siapkan cangkir kaki tiga (pencetak roti jala) atau dengan botol yg tutupnya sudah dilubangi dan diberi piping bag. Buat motif jala diatas teflon hingga adonan habis. Lipat sesuai selera selagi hangat..
  3. Nikmati dengan kuah manis (kinca) atau dengan kuah kari..

Roti jala seringkali di hidangkan di hari kenduri kendara atau jamuan hari raya. Roti jala adalah makanan yang berasal dari Melayu Sumatra Utara. Biasanya makanan ini disuguhkan bersama kuah kari Melayu. Resepi Roti Jala Berinti ini kiriman Cik Azriey Amrie. Roti Jala served with curry chicken.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :