Resep: Kepiting/ketam lemak chili api/Gulai enak

Kategori : Masakan Seafood

Kepiting/ketam lemak chili api/Gulai. Resepi Ayam Gulai Lemak Cili Api - Nice Info B via niceinfob.blogspot.com. My Personal Space: Juadah First Time D' Abobo via baliklah.blogspot.com. Secuit Rasa: Lemak Pedas Ketam Bersama Nenas via secuitrasaumiejazz.blogspot.com.

Kepiting/ketam lemak chili api/Gulai Kepiting adalah binatang anggota krustasea berkaki sepuluh dari upabangsa (infraordo) Brachyura, yang dikenal mempunyai "ekor" yang sangat pendek (bahasa Yunani: brachy = pendek, ura = ekor), atau yang perutnya (abdomen) sama sekali tersembunyi di bawah dada (thorax). Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api yang tak asing lagi, pastikan ketam yang segar dan hidangan anda menjadi lazat. Bersihkan ketam, dan leraikan bahagian kaki yang bersepit. Anda dapat mengolah Kepiting/ketam lemak chili api/Gulai dengan 13 bahan and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Kepiting/ketam lemak chili api/Gulai :

 1. Sediakan 4 ekor kepiting.
 2. Siapkan 400 ml santan.
 3. Sediakan Segenggam kacang buncis dipotong pendek2.
 4. Siapkan 1 batang serai geprek.
 5. Siapkan secukupnya Air.
 6. Siapkan Bahan halus.
 7. Sediakan 40 biji Chili hijau rawit.
 8. Siapkan 5 siung bawang putih.
 9. Sediakan 2 siung bawang merah besar.
 10. Sediakan 1 ruas kunyit.
 11. Sediakan Marinate.
 12. Siapkan Penyedap rasa.
 13. Sediakan Serbuk kunyit.

Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan. Ni gambar teman masa mula-mula masak ketam masak lemak cili api. heee. masa ni kuah tak berapa pekat. resepi pun pakai resepi lain. so. kurang pedas. kurang kick. dan kurang komen. Yang pertama perlu ada pastilah ketam. Ketam pulak kena cari yang betina baru banyak isi.

Cara memasak Kepiting/ketam lemak chili api/Gulai :

 1. Marinate ketam dalam 15menit..
 2. Tumis tanpa minyak bahan halus dan serai geprek.. jangan sampai hangit yee😄.
 3. Kemudian masukkan air dan santan.. aduk selalu agar tak jadi tahi minyak.. kemudian masukkan ketam dalam 10menit.. kemudian masukkan kacang buncis dan beri perasa secukupnya..
 4. Dah cukup masak dan rasapun ok boleh diangkat☺️.

Di samping itu, kalau nak beli ketam kena beli masa seminggu Jadi untuk masak lemak hari ini, saya menggunakan Masak Lemak Cili Padi Nogori. Hanya menggunakan santan, cili padi dan kunyit sahaja. Info peluang usaha gulai kepiting yang mempunyai cita rasa enak dan dapat Anda jalankan sebagai usaha Kepiting juga sering dikenal dengan nama ketam. Kepiting merupakan hewan laut yang bisa hidup Gulai kepiting Padang adalah olahan gulai yang mempunyai cita rasa yang sangat nikmat. Temukan rincian informasi Lemak untuk Kepiting.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :