Resep: Bubur pulut hitam yang bikin ketagihan

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Bubur pulut hitam. Resepi simple kali ni saya nak share resepi bubur pulut hitam. Boleh buat untuk berbuka puasa @ dimakan pada bila-bila masa sahaja. Bubur ketan hitam (disebut juga bubur pulut hitam atau bubur injit) merupakan hidangan penutup, dengan cita rasa manis, yang terbuat dari beras ketan yang direbus dengan air berlebih hingga lunak, dan biasa disajikan dengan santan.

Bubur pulut hitam Buat masa sekarang, Bubur Pulut Hitam Warisan Bonda dah tak available dah ya. Saya minta maaf atas semua yang menghubungi. Jika ada apa apa, saya akan maklumkan kepada semua kembali. Anda dapat memasak Bubur pulut hitam dengan 6 bahan and 5 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah nya.

Bahan-bahan dari Bubur pulut hitam :

 1. Siapkan 250 gr pulut hitam.
 2. Siapkan 160 gr gula pasir.
 3. Sediakan secukupnya Air.
 4. Sediakan 1/2 sdt garam.
 5. Sediakan 3 lmbr daun pandan.
 6. Siapkan Santan kara 65 ml tmbh air 200 ml.

Saya beli beras pulut hitam di Padang Besar semasa mengikuti program JJCM Utara bersama geng Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya baru baru ini. Serious sangat sedap bubur pulut hitam ini. It's a dessert you can conjure up without any. Resepi Bubur Pulut Hitam yang sangat sedap.

Langkah-langkah memasak Bubur pulut hitam :

 1. Ketan hitam atau pulut hitam di tampi di bersihkan, kmdian rendam sktr 2 jm, kemudian cuci lg..
 2. Siapkn panci isi air secukupnya kemudian masukan ketan hitam dan daun Pandan tutup, jng tutup smpi rapat, ntr bisa meluap..
 3. Klu sdh mulai lembut masukan gula, dan garam, aduk. Klu dlm memasak terlalu kental tmbh air lg. Koreksi rasa, stlh msk angkat.
 4. Santan yg td di msk masukan daun Pandan dan grm sedikit, msk dengan api kecil, jng smpi santan pecah..
 5. Cara penyajiannya ambil mangkok atau tempat lain, isi bubur hitam baru di ksh santan.. rasanya enak lembut dan harum..

Memang tak susah nak masak bubur pulut hitam, cuma memerlukan masa yang panjang dengan merendam pulut semalaman sehingga lembut. Resepi bubur pulut hitam sangat senang untuk disediakan cuma ianya mengambil masa sedikit dalam bab merendam beras pulut. Bubur pulut hitam adalah sejenis bubur yang dibuat daripada pulut hitam, santan kelapa, nisan dan bahan-bahan lain. Warna pulut hitam akan bertukar kepada ungu gelap apabila dimasak. Bubur pulut hitam merupakan sejenis bubur yang dibuat daripada pulut hitam, santan kelapa, nisan dan bahan-bahan lain.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :