Resep: KOLAK PULUT DURIAN enak

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

KOLAK PULUT DURIAN. Kolak Durian Pulut Kolak durian pulut ini punya kisah, zaman dahulu ada keluarga kurang mampu yg memiliki banyak anak. Buah durian yang siap dikopek (lebih sedap jika guna durian A) Tanak Pulut Dahulu Jika anda tidak pasti cara untuk menanak pulut, di sini dikongsikan sedikit. Mau dimakan pakai pulut. pakai roti. atau dibuat kolak sekalipun tetap lezat.

KOLAK PULUT DURIAN Bu sayfaya yönlendiren anahtar kelimeler. gambar kolak, gambar kolak durian, foto kolak, pecel madiun, menu. Brilio.net - Menu kolak memang selalu menjadi menu pilihan untuk teman berbuka, sebelum menyantap menu berbuka yang. Pulut Durian kali ini adalah ala ala Thailand kerana pulutnya memang dikukus dengan sedikit santan. Anda dapat memasak KOLAK PULUT DURIAN dengan 7 bahan and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah nya.

Bahan-bahan dari KOLAK PULUT DURIAN :

  1. Siapkan 1000 ml santan.
  2. Siapkan 1 sendok teh garam.
  3. Sediakan 150 gram gula.
  4. Siapkan 3 lembar daun pandan.
  5. Siapkan 1 buah buah durian.
  6. Sediakan 250 gram beras ketan.
  7. Siapkan 400 ml santan.

Jom layan resepi pulut durian yang mudah dan sedap ini. Terkadang, durian dicampurkan dalam hidangan nasi pulut (ketan) bersama dengan santan. Terkadang, durian dicampurkan dalam hidangan nasi pulut (ketan) bersama dengan santan. Biji durian biasa dimakan sebagai camilan setelah direbus atau dibakar, atau dicampurkan dalam kolak.

Langkah-langkah memasak KOLAK PULUT DURIAN :

  1. cuci bersih ketan, tiriskan. aron ketan dg santan 400ml,beri garam secukupnya, masak hingga santan habis, lalu kukus!.
  2. Masak santan bersama gula, garam dan daun pandan dalam panci sambil di Aduk. setelah agak mendidih, masukkan buah durian. & masak hingga mendidih.
  3. taruh pulut dalam mangkok saji, beri kuah santan durian, dan siap di hidangkan.

Durian pun diolah menjadi campuran kue-kue tradisional. Terkadang, dicampurkan sebagai kinca untuk menikmati nasi pulut (ketan) bersama santan. Biji yang ikut diolah ke dalam kolak pun bisa dimakan! Terkadang durian dicampurkan dalam hidangan nasi pulut &ketan* bersama dengan santan. !iji durian biasa dimakan sebagai camilan setelah direbus atau dibakar atau dicampurkan dalam kolak. PULUT durian di Restoran Pulut Durian Singgah Yop!!! "Bagi durian kahwin, kita terpaksa mengurangkan sedikit bilangan ulas atau kuantiti yang disajikan bersama pulut dan santan kerana. "Durian itu cepat sekali menaikkan kadar gula darah.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :