Resep: Koci pulut sedap

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Koci pulut. Kuih Koci antara kuih melayu yang digemari ramai. Kena yang sedap, makan dua tiga biji pun tak cukup. Bagi anda yang suka kuih ni dan nak belajar cara-cara buatnya.

Koci pulut Kuih ini diperbuat dari tepung pulut dan mempunyai inti kelapa manis bercampur gula nisan (Gula Melaka) di dalamnya. Kuih koci memiliki tekstur yang lembut dan lembik. Rasanya yang sangat "tradisional" membuat kuih koci selalu diminati dari dulu hingga sekarang. Anda dapat membuat Koci pulut dengan 9 bumbu and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah masakan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Koci pulut :

 1. Siapkan bahan A :.
 2. Siapkan 500 gr tepung ketan.
 3. Siapkan 150 gr tepung beras.
 4. Siapkan secukupnya air.
 5. Sediakan sedikit garam.
 6. Sediakan bahan B :.
 7. Sediakan 200 gr kelapa parut.
 8. Sediakan 100 gr gula jawa.
 9. Siapkan sedikit garam.

Kuih koci biasanya dihidangkan untuk pencuci mulut. Untuk pengetahuan anda, kuih koci ini terbahagi kepada dua iaitu koci labu dan koci pulut hitam. Kerana resepi ini mengandungi dua dua jenis kuih koci tersebut. Ada kuih koci pulut hitam, kuih koci labu, kuih koci kacang hijau dan kuih koci santan. kalau di terengganu, kuih yang mirip koci,namanya "baait".pulut diluar dicampur dgn manisan(nnisang)dan. pulut.

Langkah-langkah memasak Koci pulut :

 1. Campur semua bahan kemudian dituangi air sedikit demi sedikit hingga menjadi kalis,.
 2. Masakkan bahan B di atas api kecil hingga tercampur rata.
 3. Ambil selembar daun lisang diisi adonan A kemudian masukkan adonan isian tutup kembali..lipat seperti biasa.. kemudian kukus 20 menit.

Padi Pulut atau beras pulut ada dua jenis iaitu PULUT HITAM dan PULUT PUTIH iaitu sejenis beras dari Kueh kegemaran - KOCI. Penanaman padi pulut hitam perlu diteruskan di negara kita untuk.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :