Cara Mudah membuat Pulut Mangga lezat

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut Mangga. Memang dah lama teringin nak memasak Pulut Mangga selepas teringat keenakan pulut mangga yang dimakan di Hatyai. Dulu kami rajin berulang alik ke Hatyai semasa membeli barang barang. Jika menyebut tentang pulut mangga, pasti ramai yang tahu tentangnya dan menelan air liur jika terbayang keenakannya.

Pulut Mangga Pulut mangga ialah dessert tradisional daripada Thailand, oleh sebab itu pulut mangga selalunya dihidangkan di restaurant ala Thailand. Pulut Mangga Thailand Yang Sangat Sedap. Azie Kitchen: Pulut Mangga Thailand Yang Sangat Sedap. Anda dapat membuat Pulut Mangga dengan 5 bumbu and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak makanan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Pulut Mangga :

  1. Sediakan 1 cangkir beras pulut.
  2. Sediakan 15 ml santan kelapa (bisa pake sun kara bungkus kecil).
  3. Siapkan 1/4 garam.
  4. Siapkan secukupnya Gula pasir.
  5. Sediakan 1 buah mangga harum manis.

Kedai ni memang 'laku keras' la Pulut Mangga dia. Sampai boleh buat pelanggan menangis kalau dah habis. Sepanjang hidup saya,tak pernah lagi saya makan pulut mangga sesedap. Mangga atau mempelam adalah nama sejenis buah, demikian pula nama pohonnya.

Cara memasak Pulut Mangga :

  1. Cuci beras hingga bersih, tambahkan air secukupnya dan diberi sedikit garam kemudian dimasak seperti biasa..
  2. Saus : Rebus sedikit air, tambahkan gula pasir, garam dan santan kelapa. Aduk hingga mengental dan sisihkan..
  3. Kupas mangga dan potong sesuai selera..
  4. Penyajian : ambil sedikit pulut yang sudah matang, siram dengan saus santan dan sajikan dengan potongan mangga..

Nama "mangga" berasal dari bahasa Tamil, mankay, yang berarti man "pohon mangga" + kay "buah". A traditional seasonal dish originated from North Peninsular Malaysia, "Pulut Mangga". Pencuci mulut kegemaran ramai ini berasal daripada Thailand merupakan hidangan pulut yang yang dimakan bersama hirisan mangga serta sos santan. Ya, selain manis, segar dan menyegarkan, ternyata terdapat banyak manfaat jus mangga untuk kesehatan, lho. Restoran Pulut Durian Singgah Yop!!! di Meru Raya itu kini menjadi buah mulut orang ramai dan Zainun mengakui "tidak menang tangan" pada hujung minggu atau cuti umum.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :