Cara Mudah mengolah Pulut mangga

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut mangga. Memang dah lama teringin nak memasak Pulut Mangga selepas teringat keenakan pulut mangga yang dimakan di Hatyai. Dulu kami rajin berulang alik ke Hatyai semasa membeli barang barang. Jika menyebut tentang pulut mangga, pasti ramai yang tahu tentangnya dan menelan air liur jika terbayang keenakannya.

Pulut mangga Pulut Mangga Thailand Yang Sangat Sedap. Azie Kitchen: Pulut Mangga Thailand Yang Sangat Sedap. Kedai ni memang 'laku keras' la Pulut Mangga dia. Anda dapat memasak Pulut mangga dengan 5 bahan and 2 langkah. Berikut ini adalah cara untuk membuat makanan tersebut.

Bahan-bahan dari Pulut mangga :

  1. Siapkan 1/2 kilo Pulut.
  2. Sediakan Santan kental.
  3. Sediakan 1 buah Mangga manis.
  4. Siapkan 1 sendok garam.
  5. Sediakan 1 sendok gula.

Sampai boleh buat pelanggan menangis kalau dah habis. Sepanjang hidup saya,tak pernah lagi saya makan pulut mangga sesedap. Mangga atau mempelam adalah nama sejenis buah, demikian pula nama pohonnya. Nama "mangga" berasal dari bahasa Tamil, mankay, yang berarti man "pohon mangga" + kay "buah".

Langkah-langkah memasak Pulut mangga :

  1. Pertama cuci pulut lalu masak dalam rice cooker seperti masak nasi dan masak dengan air yang diganti santan.
  2. Setelah itu tunggu hingga matang panaskan santan yang sudah dimasak, beri gula dan garam. Setelah itu potong mangga berbentuk dadu Pulut mangga siap untuk disajikan.

A traditional seasonal dish originated from North Peninsular Malaysia, "Pulut Mangga". Pencuci mulut kegemaran ramai ini berasal daripada Thailand merupakan hidangan pulut yang yang dimakan bersama hirisan mangga serta sos santan. Restoran Pulut Durian Singgah Yop!!! di Meru Raya itu kini menjadi buah mulut orang ramai dan Zainun mengakui "tidak menang tangan" pada hujung minggu atau cuti umum. Mangga Harum Manis begitu popular hinggakan ada yang sanggup menempah secara dalam talian Selain menjual pulut Harum Manis, beliau turut menjual buah Harum Manis yang diperolehnya. Ya, selain manis, segar dan menyegarkan, ternyata terdapat banyak manfaat jus mangga untuk kesehatan, lho.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :