Resep mengolah Ketupat pulut ala resto

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Ketupat pulut. Buat ketupat pulut daun palas sebelum iti jangan lupa tekan like ,komen share dan juga tekan subscribed untuk membolehkan anda mengikuti perkembangan resepi. Membekalkan ketupat pulut tradisioanal turun temurun. Posts about resep ketupat pulut written by أبو هـنـاء ألفردان

Ketupat pulut Tapi susah betul nak cari daun palas. Daun pandan adalah berlambak dekat belakang rumah tu…". Ketupat atau kupat (Jawi: کتوڤت; Jawa: ꦏꦸꦥꦠ꧀, kupat) adalah hidangan khas Asia Tenggara maritim berbahan dasar beras yang dibungkus dengan pembungkus terbuat dari anyaman daun kelapa muda (janur), atau kadang-kadang dari daun palma yang lain. Anda dapat mengolah Ketupat pulut dengan 5 bumbu and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah masakan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Ketupat pulut :

  1. Siapkan 20 bh ketupat uk kecil (2 ikat).
  2. Sediakan 600 gr pulut/ ketan putih,cuci bersih.
  3. Sediakan 1 butir Santan dari kelapa.
  4. Siapkan secukupnya garam.
  5. Sediakan 3 lbr Daun salam.

Ketupat pulut (boiled sticky rice cake + coconut milk. Biasanya ketupat pulut disajikan bersama sajian yang manis ataupun asing seperti rendang atau tapai ketan Hampir sama degan ketupat pulut terbuat dari ketan, hanya saja ketupat palas berbentuk. Ongeopende stelletje gekookt ketupat op een bord. alternatieve namen. Kupat, tupat, topat, tipat, patupat, bugnóy, puso, piyoso, ta'mu.

Langkah-langkah memasak Ketupat pulut :

  1. Isi sarang ketupat dengan ketan yg sudah di cuci bersih,isi hingga 3/4 lakukan smp ketupat terisi semua.
  2. Siapkan panci,isi dengan ketupat,siram santan sampai terendam.
  3. Tambahkan garam dan daun salam.
  4. Masak hingga matang,sajikan dgn rendang atau serundeng kelapa.

Ketupat pulut diatas para, Hendak direbus ditepi perigi, Post status sebagai pengganti Kad Raya, Tanda ingatan tak luput dihati. Terima kasih kpd semua pelanggan Redzshied RBC. Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat merupakan sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat. ketupat rendang kopi o with ayu, faisal dan lukman. Masak sehingga pulut masak, baru dimasukkan gula melaka. Sendukkan ketupat sotong bersama sedikit kuah di dalam pinggan.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :