Resep: Pulut durian yang menggugah selera

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut durian. Pulut Durian kali ini adalah ala ala Thailand kerana pulutnya memang dikukus dengan sedikit santan. Maknanya pulut tu lemak, bukan pulut kosong yang dimakan dengan kelapa parut ikan kering atau. Pulut durian antara makanan fevret orang Malaysia terutamanya ketika datangnya musim durian antara bulan jun-julai. selalunya waktu pagi kita dihidangkan dengan pulut udang, pulut kukus takpun.

Pulut durian Jom semak resipi :)Boleh rujuk kepada You Tube video. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula. Anda dapat mengolah Pulut durian dengan 7 bumbu and 15 langkah. Berikut ini adalah cara untuk membuat nya.

Bahan-bahan dari Pulut durian :

 1. Siapkan 2 buah Gula merah (iris).
 2. Siapkan 2 cup santan kental.
 3. Sediakan 8 biji durian (biji dalam).
 4. Siapkan 1/4 kg Gula pasir.
 5. Sediakan 1/4 kg pulut putih (-+2canting).
 6. Sediakan 1 sdm tepung maizena.
 7. Siapkan Secukupnya air.

Ia popular di Indonesia dan Malaysia. Resepi Pulut Durian Thailand - Alang alang dah ada bubur yang saya masak untuk Pulut Mango, saya terus menjemput Hubby mencari durian untuk dimakan sebagai Pulut Durian. PULUT durian di Restoran Pulut Durian Singgah Yop!!! "Pada mulanya saya hanya menjual buah durian, namun selepas beberapa bulan berniaga, saya berpandangan menyediakan hidangan durian. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian.

Langkah-langkah memasak Pulut durian :

 1. Step pertama cara membuat Kuah.
 2. Mari Kita bikin Kuah nya dulu siap Kan panci ukuran sedang dan jangan lupa hidupkan kompor nya ya bund.
 3. Masukan irisan Gula Merah ke dalam panci berisi air 6 gelas sedang.
 4. Setelah larut jangan lupa di saring terlebih dahulu (agar ampas tidak tercampur).
 5. Setelah di saring,masak lagi dan kali ini campurkan 1 cup santan (note: aduk terus agar santan tidak pecah).
 6. Tips Dari Saya,sebelum mencampurkan durian nya,tambah Kan sedikit air kedalam wadah durian lalu di gaul gaul Menggunakan tangan agar daging durian terpisah Dari daging (step ini bisa di skip..Karena mau di gauli atau pun engga sama ajah sih...heheheh).
 7. Masukan durian ke dalam panci sambil Aduk terus.lanjut masukan Gula nya,garam 1/2 sdt,dan larutan tepung maizena.
 8. Setelah mendidih matikan kompor nya ya!! Step ini Kuah sudah jadi (dirasa lagi ya bund?! Karena Saya suka manis sapa tau kemanisan itu,Gula nya sesuai Selera saja).
 9. Langkah selanjutnya cara membuat pulut nya.
 10. Cuci dulu pulut nya yaaa sampai bersih.
 11. Masukan 1 cup santan, 1/2 sdt garam dan 1/4 gelas air ke dalam pulut Yang sudah di cuci Bersih.masak di api sedang terus di aduk lembut.
 12. Aduk hingga meresap lalu angkat dan pindahkan pulut ke kukusan.
 13. Tips agar pulut tidak seperti bubur,pada Saat proses merebus dengan santan dan air,jangan terlalu lama dan jangan terlalu banyak air.dikira-Kira saja hanya agar pulut meresap dengan santan nya.
 14. Kukus hingga Matang (-+ 15 menit).
 15. Setelah masak, ambil pulut nya lalu Tuang deeehhh Kuah nyaaa !!! Yummy !!!.

Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula. Ia popular di Indonesia dan Malaysia. Resepi Pulut Durian mengandungi pelbagai panduan dan cara masakan pulut durian yang harus anda cuba. Jom tengok resepi pulut durian di bawah ni. Oh ya cara tanak pulut senang ja sekarang.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :