Resep: Bubur pulut hitam lezat

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Bubur pulut hitam. Resepi simple kali ni saya nak share resepi bubur pulut hitam. Boleh buat untuk berbuka puasa @ dimakan pada bila-bila masa sahaja. Buat masa sekarang, Bubur Pulut Hitam Warisan Bonda dah tak available dah ya.

Bubur pulut hitam Bubur ketan hitam (disebut juga bubur pulut hitam atau bubur injit) merupakan hidangan penutup, dengan cita rasa manis, yang terbuat dari beras ketan yang direbus dengan air berlebih hingga lunak, dan biasa disajikan dengan santan. In old days, black rice was nicknamed "forbidden rice" because. In Malay language, it's called bubur pulut hitam. Anda dapat memasak Bubur pulut hitam dengan 5 bumbu and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah nya.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Bubur pulut hitam :

  1. Siapkan 1/2 kg pulut hitam.
  2. Siapkan santan kental.
  3. Sediakan garam secukupnya.
  4. Siapkan daun pandan.
  5. Siapkan 200 ml gula.

Saya beli beras pulut hitam di Padang Besar semasa mengikuti program JJCM Utara bersama geng Alumni Kolej Ketiga Universiti Malaya baru baru ini. Serious sangat sedap bubur pulut hitam ini. Resepi Bubur Pulut Hitam yang sangat sedap. Memang tak susah nak masak bubur pulut hitam, cuma memerlukan masa yang panjang dengan merendam pulut semalaman sehingga lembut.

Langkah-langkah memasak Bubur pulut hitam :

  1. Rendam dulu pulut selama 2 jam.
  2. Panaskan air diatas kompor,, biarkan mendidih, lalu masukan pulut tadi,, rebus selama 5 menit, lalu matikan kompor, diamkan selama 30 menit dalam keadaan panci tertutup rapat,, stelah itu masak kembali selama 7 menit dan masukan gula, daun pandan, garam, masak hingga meletup...
  3. Didalam wadah lain,, didihkan santan kental tadi, tambahkan garam, aduk dan masak hingga mendidih...
  4. Hidangkan hangat-angat.

It's a dessert you can conjure up without any. Menu minum petang ni Bubur Pulut Hitam. Ita mmg suka bubur pulut hitam sebab bila makan dia kena add santan pekat yg masin tu. peh! tu yg sedap tu lemak aje. masa. Resepi bubur pulut hitam sangat senang untuk disediakan cuma ianya mengambil masa sedikit dalam bab merendam beras pulut. Bubur pulut hitam merupakan sejenis bubur yang dibuat daripada pulut hitam, santan kelapa, nisan dan bahan-bahan lain.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :