Cara mengolah Bu leukat adang kuah boh drien.. (pulut hitam kuah durian) 😄 lezat

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Bu leukat adang kuah boh drien.. (pulut hitam kuah durian) 😄. Hallo pencinta kuliner semua,kali ini konten saya tentang bulukat boh drien (ketan durian) Ini salah satu kuliner paling nikmat di Aceh kalau menurut saya. Mostly we made durian as a dessert. Pada tutorial kali ini kita ditemani oleh Kak Nadia, Bulukat Drien adalah masakan khas Aceh yang sering kita temui pada saat musim durian.

Bu leukat adang kuah boh drien.. (pulut hitam kuah durian) 😄 Pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat. Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Anda dapat mengolah Bu leukat adang kuah boh drien.. (pulut hitam kuah durian) 😄 dengan 4 bumbu and 5 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak masakan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Bu leukat adang kuah boh drien.. (pulut hitam kuah durian) 😄 :

  1. Siapkan 3 cangkir beras ketan hitam.
  2. Sediakan 1/2 butir kelapa untuk Santan.
  3. Sediakan Buah durian (ops).
  4. Siapkan Gula.

Resepi bubur pulut hitam sangat senang untuk disediakan cuma ianya mengambil masa sedikit dalam bab merendam beras pulut. Biasanya, bubur ketan hitam disajikan bersanding dengan bubur kacang hijau sehingga nikmatnya lebih sempurna. Agar tidak memerlukan waktu lama untuk memasak, anda bisa merendam terlebih dulu beras ketas hitam selama beberapa jam hingga semalam. Menghilangkan FLEK HITAM (Bekas jerawat yang udah lamaaaaaaaaaa banget.

Langkah-langkah memasak Bu leukat adang kuah boh drien.. (pulut hitam kuah durian) 😄 :

  1. Rendam semalaman beras ketan hitam.
  2. Cuci beras yg sudah di rendam Dan kukus.
  3. Campurkan isi durian ke dalam santan lalu tambahkan gula.
  4. Masak kuah durian sambil d Aduk.
  5. Siap disajikan....

Kamu dateng ke artikel ini, lagi berharap menyelesaikan permasalahan yang mana? Pulut menyerupai beras tetapi warnanya tidak berkilat dan ia mengandungi kandungan kanji yang lebih banyak, menjadikannya melekit apabila dimasak. Pulut boleh dibuat tapai pulut, pulut kuning, pulut lepa, pulut manis. Sajikan bubur sumsum dengan cara ambil adonan lalu tuang gula merah dan kuah santan. Masukkan selembar daun pandan, tambahkan air secukupnya.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :