Resep: Pulut Durian yang menggugah selera

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut Durian. Pulut Durian kali ini adalah ala ala Thailand kerana pulutnya memang dikukus dengan sedikit santan. Maknanya pulut tu lemak, bukan pulut kosong yang dimakan dengan kelapa parut ikan kering atau. Pulut durian antara makanan fevret orang Malaysia terutamanya ketika datangnya musim durian antara bulan jun-julai. selalunya waktu pagi kita dihidangkan dengan pulut udang, pulut kukus takpun.

Pulut Durian Jom semak resipi :)Boleh rujuk kepada You Tube video. Resepi Pulut Durian Thailand - Alang alang dah ada bubur yang saya masak untuk Pulut Mango, saya terus menjemput Hubby mencari durian untuk dimakan sebagai Pulut Durian. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Anda dapat memasak Pulut Durian dengan 5 bumbu and 4 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak nya.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Pulut Durian :

  1. Siapkan 1 buah durian.
  2. Sediakan 1/5 kg pulut thailand (pulut biasa jg blh).
  3. Siapkan ukuran sedang Santan kara.
  4. Siapkan Garam.
  5. Siapkan 2 lembar daun pandan.

Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula. Ia popular di Indonesia dan Malaysia. PULUT durian di Restoran Pulut Durian Singgah Yop!!! "Pada mulanya saya hanya menjual buah durian, namun selepas beberapa bulan berniaga, saya berpandangan menyediakan hidangan durian. Resepi Pulut Durian mengandungi pelbagai panduan dan cara masakan pulut durian yang harus anda cuba.

Langkah-langkah memasak Pulut Durian :

  1. Cuci pulut sampai bersih, lalu masak dengan air, setengah masak saja..
  2. Angkat, letak diwadah besar, campurkan pulut setengah masak dengan santan. Aduk2 sampai merata, beri sedikit garam. Masukkan pulut kedalam kukusan, beri daun pandan agar wangi. Kukus selama 30 menit/ sampai pulut matang sempurna..
  3. Hidangkan pulut bersama dengan Durian Musang King. Bisa untuk sarapan atau cemilan disore hari..
  4. Selamat mencoba guys💕.

Jom tengok resepi pulut durian di bawah ni. Oh ya cara tanak pulut senang ja sekarang. Temukan pin ini dan lainnya di Just Durian Dessert oleh YeenTheng. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :