Cara membuat Puldur (pulut Durian) lezat

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Puldur (pulut Durian). Makanan tradisi yang digemari hampir seluruh malaysia.dengar nama. Resepi Pulut Durian - Hari ini saya turun ke dapur untuk mengerjakan durian yang dihantar dengan anak saya Ana dan Anis yang membelinya di rumah teman mereka di Kuala Kubu Bharu. Serawa durian atau pun pengat durian memang sesuai disajikan sebagai hidangan pencuci mulut.

Puldur (pulut Durian) Jom layan resepi pulut durian yang mudah dan sedap ini. Buah durian yang dijual malam ini berasal dari berbagai wilayah, ada yang dari Takengon bahkan Ada yang dari Sumatra utara. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Anda dapat membuat Puldur (pulut Durian) dengan 10 bahan and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak makanan tersebut.

Bahan-bahan dari Puldur (pulut Durian) :

 1. Sediakan Bahan kuah :.
 2. Siapkan Santan (1 buah kelapa?).
 3. Sediakan 1 buah Durian.
 4. Siapkan 10 sendok gula pasir.
 5. Siapkan 100 gr gula merah.
 6. Sediakan Sejumput garam.
 7. Siapkan 1 lbr daun pandan.
 8. Siapkan Bahan ketan (pulut).
 9. Sediakan 1 kg beras pulut.
 10. Sediakan Sejumput garam.

Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula. Ia popular di Indonesia dan Malaysia. Pulut durian ialah pulut yang dimakan bersama isi durian dan/atau kuah durian. Lazimnya pulut durian turut dihidangkan dengan santan dan gula.

Langkah-langkah memasak Puldur (pulut Durian) :

 1. Masukkan semua bahan kuah aduk sampai mengental.
 2. Masak beras pulut seperti masak nasi biasa tambah sedikit garam.
 3. Sajikan 😊.

Ia popular di Indonesia dan Malaysia. Pulut durian, cendol durian dan macam-macam lagi. Jom tengok resepi pulut durian di bawah ni. Oh ya cara tanak pulut senang ja sekarang. Restoran Pulut Durian Singgah Yop!!! di Meru Raya itu kini menjadi buah mulut orang ramai dan Zainun mengakui "tidak menang tangan" pada hujung minggu atau cuti umum.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :