Resep: Pulut siram duren istimewa

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut siram duren. A) Tanak Pulut Dahulu Jika anda tidak pasti cara untuk menanak pulut, di sini dikongsikan sedikit cara Sebenarnya tujuannya adalah untuk buatkan pulut tu nampak lebih berkilat dan kurang melekit. Koronavirusa yoluxan Əməkdar artist Bəhram Bağırzadə hazırda Mərkəzi Gömrük Hospitalında müalicə olunur. Az bildirir ki, bu barədə "Qafqazinfo"ya.

Pulut siram duren Alang alang dah ada pulut yang saya masak untuk Pulut Mangga di SINI, saya terus mengajak Pulut Durian kali ini adalah ala ala Thailand kerana pulutnya memang dikukus dengan sedikit santan. duren. siram. Kopi ini akan disajikan bersama dengan aneka penganan tradisional halal khas Ambon Manise seperti bruder sageru, pulut unti dan pulut siram. © Dream. (Sumber: Situs Kemenpar Indonesia.travel). Singgah Yop Pulut Durian Pulut durian, cendol durian dan macam-macam lagi. Anda dapat memasak Pulut siram duren dengan 13 bumbu and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah masakan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Pulut siram duren :

 1. Sediakan Bahan pulut.
 2. Sediakan 250 gram pulut.
 3. Siapkan 2 sachet santen kara bubuk.
 4. Siapkan 500 ml air.
 5. Siapkan 1 sdm gula pasir.
 6. Siapkan 1/2 sdm garam.
 7. Sediakan Bahan saus duren.
 8. Siapkan 1 mangkuk daging durian.
 9. Siapkan 1 sachet santen kara bubuk.
 10. Sediakan 4 sdm gula pasir.
 11. Siapkan 1/2 sdm garam.
 12. Siapkan 1 sdm tepung maizena.
 13. Sediakan 300 ml air matang.

Pulut durian, cendol durian dan macam-macam lagi. With Artyom Bystrov, Natalya Surkova, Yuriy Tsurilo, Boris Nevzorov. Definisi/arti kata 'pulut' di Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI) adalah n getah (dari tumbuhan yang dipulaskan pada ranting kayu untuk menangkap burung);me. Jom tengok resepi pulut durian di bawah ni.

Langkah-langkah memasak Pulut siram duren :

 1. Campurkan semua bahan pulut dalam panci lalu masak sambil diaduk hingga mendidih dan air terserap, diamkan selama 5 menit.
 2. Kukus pulut selama 30 menit.
 3. Buat saus dengan memasukkan semua bahan kedalam panci lalu aduk rata dan masak hingga meletup, sajikan dengan menyiramkan saus durian diatas pulut.

Oh ya cara tanak pulut senang ja sekarang. Dah tak perlu guna pengukus dah. Guna periuk nasi atau periuk biasa masak atas dapur gas pun boleh. Megat Haikal Perkenalkan Seni Beladiri Silat Pulut yang Indah

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :