Cara memasak Pulut kuning istimewa

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut kuning. Pulut kuning merupakan menu tradisi rakyat Malaysia. Kebiasaanya menjadi pelengkap majlis-majlis keraian seperti majlis bertunang, pekahwinan. Saya pernah beli Pulut Kuning dan Rendang yang dijual oleh Zarina Zainuddin.

Pulut kuning Resepi Pulut Kuning Tahan Lama dan Sedap. Resepi pulut kuning yang tak susah sangat untuk dimasak. Kunci utama kesedapannya ialah gunakan santan pekat yang segar dan bancuh bersama garam sehingga masin dan bangkit lemaknya. Anda dapat memasak Pulut kuning dengan 8 bumbu and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk membuat nya.

Bahan-bahan dari Pulut kuning :

 1. Sediakan 1 kg pulut putih.
 2. Siapkan 1 biji kelapa sedang ambil putihnya aja.
 3. Siapkan 250 gr gula merah.
 4. Siapkan 200 ml santan kental.
 5. Sediakan secukupnya Gula.
 6. Sediakan secukupnya Garam.
 7. Siapkan Kunyit secukupnya diparut.
 8. Sediakan Daun pandan.

Kisah yang akan aku ceritakan Setahu aku, itu kenduri doa selamat. Juadah yang aku selalu nampak ialah pulut kuning dan telur. Cara mudah masak ketan kuning dg rice cooker dan inti kelapa gula merah. ketan gurih inti wangi. Pulut kuning merupakan sejenis sajian istimewa bagi orang-orang Melayu.

Cara memasak Pulut kuning :

 1. Cuci pulut kemudian rendam minimal 1 jam beri parutan kunyit, setelah 1 jam kukus pulut sampai setengah masak.
 2. Setelah setengah masak matikan api trus aroni pulut sm santan yg sudah dberi garam, kemudian kukus kembli sampai matang.
 3. Untuk untinya cairkan gula merah, ksh daun pandan, gula dan garam setelah itu masukkan kelapa, aduk2 sampai kelapa mateng.

Ia merupakan pulut yang dimasak dengan sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna. Biasanya ia dimakan dengan gulai atau, rendang ayam, atau daging pada majlis keramaian, seperti hari perkahwinan, kenduri kesyukuran. Pulut kuning merupakan sejenis sajian istimewa bagi orang-orang Melayu. Ia merupakan pulut yang dimasak dengan sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna. Biasanya ia dimakan dengan gulai atau.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :