Resep: Pulut ketan masak magic com yang bikin ketagihan

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut ketan masak magic com. Cara paling mudah memasak pulut kuning. Hai saya share cara membuat uli ketan pakai magic com. Kali ini Dapur Vempidou akan menyuguhkan: Cara mudah masak ketan kuning ( pulut kuning ) masak dengan rice cooker dan.

Pulut ketan masak magic com Inilah Cara praktis memasak beras ketan yang mudah menggunakan rice cooker - tanpa ribet dan tanpa repot-repot. Suatu saat kita terkadang sangat ingin menikmati ketan dengan taburan bubuk kacang dan gula merah yang manis plus minum secangkir kopi panas. Dia juga sudah berpesan kepada ibunya, Norliana Maarof untuk memasak pulut kuning dan membawa makanan yang amat diingininya ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) nanti. - Rebus ketan hitam dengan air, daun pandan, gula dan garam. Anda dapat membuat Pulut ketan masak magic com dengan 11 bumbu and 1 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak nya.

Bahan-bahan dari Pulut ketan masak magic com :

 1. Siapkan Bahan :.
 2. Siapkan 1/2 liter beras ketan.
 3. Sediakan 1 bungkus santan kara.
 4. Sediakan Secukupnya air masak.
 5. Sediakan Secukupnya garam.
 6. Siapkan 3 lembar daun pandan (me: 2 lembar simpul, 1 lembar potong").
 7. Sediakan Pelengkap :.
 8. Sediakan Me: Bawang goreng + rabeg / semur daging.
 9. Siapkan Ampas putih kukus + garam (bila ada).
 10. Sediakan Ampas serundeng (bila ada).
 11. Sediakan Emping (bila ada).

Koreksi rasa manis. - Di panci terpisah masak santan kental dan beri garam. Masak hingga mendidih dan mengental. - Sajikan bubur kacang hijau bersama ketan hitam dan siram dengan kuah. Jadi jom belajar masak Pulut Kuning ikut resipi yang dikongsi oleh saudari Zara Lyana ni. Bila dah masak, angkat pulut dan gaulkan dengan santan yang telah dibancuh dengan sedikit garam.

Langkah-langkah memasak Pulut ketan masak magic com :

 1. Cuci bersih beras ketan, masukan ke dalam wadah magic com isi dengan air, rendam +- 1 jam + kan daun pandan simpul 2 lembar. Kemudian nyalakan megic com, bila sudah +-20 mnit cek ketan dan siram dengan santan kara aduk"merata.. Biarkan megic com mati dengan sendirinya. Bila sudah mati buang pandan simpul dan ganti dengan pandan potong" (tidak jg tidak apa"). Sajikan dengan pelengkap sesuai keinginan... (NB: Ukuran air saat menanak hanya sebatas rata dengan beras ketan, jgn kebanyakan nt benyek).

Fungsi garam adalah untuk menaikkan lagi rasa lemak pada santan. Magic com umumnya memiliki fitur dan fungsi yang lebih canggih jika dibandingkan dengan rice cooker. Dengan kata lain, magic com merupakan kombinasi sempurna Digital Rice Cooker Yong Ma dilengkapi dengan fungsi menu masak yang lengkap sehingga memudahkan kita memasak di rumah. Maknanya pulut tu lemak, bukan pulut kosong yang dimakan dengan kelapa parut ikan kering atau yang dimakan dengan pulut durian biasa. Oleh kerana pulut dah lemak, jadi digandingkan dengan sos santan atau kalau di Kelantan dipanggil Kepala Santan memang sudah sangat sedap.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :