Cara membuat Ketupat Pulut

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Ketupat Pulut. Buat ketupat pulut daun palas sebelum iti jangan lupa tekan like ,komen share dan juga tekan subscribed untuk membolehkan anda mengikuti perkembangan resepi. Membekalkan ketupat pulut tradisioanal turun temurun. Posts about resep ketupat pulut written by أبو هـنـاء ألفردان

Ketupat Pulut Tapi susah betul nak cari daun palas. Daun pandan adalah berlambak dekat belakang rumah tu…". Ketupat atau kupat (Jawi: کتوڤت; Jawa: ꦏꦸꦥꦠ꧀, kupat) adalah hidangan khas Asia Tenggara maritim berbahan dasar beras yang dibungkus dengan pembungkus terbuat dari anyaman daun kelapa muda (janur), atau kadang-kadang dari daun palma yang lain. Anda dapat memasak Ketupat Pulut dengan 6 bahan and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk membuat masakan tersebut.

Bahan-bahan dari Ketupat Pulut :

  1. Siapkan 30 buah sarang ketupat.
  2. Siapkan 800 gr pulut/ketan.
  3. Siapkan 1 kg santan murni/pati.
  4. Sediakan 1 kg santan campur.
  5. Sediakan 1 L air (sesuaikan hingga menutupi ketupat).
  6. Siapkan Garam.

Ketupat pulut (boiled sticky rice cake + coconut milk. Biasanya ketupat pulut disajikan bersama sajian yang manis ataupun asing seperti rendang atau tapai ketan Hampir sama degan ketupat pulut terbuat dari ketan, hanya saja ketupat palas berbentuk. Ongeopende stelletje gekookt ketupat op een bord. alternatieve namen. Kupat, tupat, topat, tipat, patupat, bugnóy, puso, piyoso, ta'mu.

Langkah-langkah memasak Ketupat Pulut :

  1. Cuci bersih pulut, lalu rendam 30 menit, kemudian tiriskan dan biarkan hingga kering. Lalu masukkan pulut ke sarang ketupat 3/4 bagian..
  2. Masukkan ketupat yang sudah diisi beserta santan, air, dan garam, aduk sekali-kali, masak hingga santan mengering..
  3. Dinginkan, biarkan hingga mengeras. Bisa dinikmati begitu saja atau bersama kalio/rendang ayam dan daging.

Ketupat pulut diatas para, Hendak direbus ditepi perigi, Post status sebagai pengganti Kad Raya, Tanda ingatan tak luput dihati. Terima kasih kpd semua pelanggan Redzshied RBC. Ketupat sotong atau juga dikenali sebagai sotong sumbat merupakan sotong yang disumbat dengan pulut yang dimasak dalam santan pekat. ketupat rendang kopi o with ayu, faisal dan lukman. Masak sehingga pulut masak, baru dimasukkan gula melaka. Sendukkan ketupat sotong bersama sedikit kuah di dalam pinggan.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :