Resep: Pulut Mangga

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut Mangga. Memang dah lama teringin nak memasak Pulut Mangga selepas teringat keenakan pulut mangga yang dimakan di Hatyai. Dulu kami rajin berulang alik ke Hatyai semasa membeli barang barang. Jika menyebut tentang pulut mangga, pasti ramai yang tahu tentangnya dan menelan air liur jika terbayang keenakannya.

Pulut Mangga Pulut mangga ialah dessert tradisional daripada Thailand, oleh sebab itu pulut mangga selalunya dihidangkan di restaurant ala Thailand. Pulut Mangga Thailand Yang Sangat Sedap. Azie Kitchen: Pulut Mangga Thailand Yang Sangat Sedap. Anda dapat memasak Pulut Mangga dengan 9 bumbu and 3 langkah. Berikut ini adalah cara untuk memasak masakan tersebut.

Siapkan bumbu dan bahan untuk Pulut Mangga :

 1. Sediakan Bahan Pulut :.
 2. Sediakan 250 gr beras ketan.
 3. Sediakan 300 ml santan.
 4. Siapkan 2 lembar daun pandan.
 5. Sediakan 1/2 sendok teh garam.
 6. Sediakan Bahan saos :.
 7. Sediakan 2 buah mangga harumanis (dingin).
 8. Siapkan 7 sendok makan SKM.
 9. Siapkan Perisa vanili seckpnya (bs d skip).

Kedai ni memang 'laku keras' la Pulut Mangga dia. Sampai boleh buat pelanggan menangis kalau dah habis. Sepanjang hidup saya,tak pernah lagi saya makan pulut mangga sesedap. A traditional seasonal dish originated from North Peninsular Malaysia, "Pulut Mangga".

Cara memasak Pulut Mangga :

 1. Masak semua bahan pulut sampai matang seperti kita memasak nasi bisa juga dimasak menggunakan rice cooker.
 2. Kupas dan potong2 buah mangga sisakan sdkt u/ topingnya, kemudian blender (tanpa air) smua bahan saos mangga sampai pekat seperti smoothie.
 3. Setelah pulut atau ketan matang tata dalam box (di sini saya menggunak uk 10x 10), setelah dingin kemudian siramkan saos mangga di atasnya.. jd deh siap untuk disantaapp....

Mangga atau mempelam adalah nama sejenis buah, demikian pula nama pohonnya. Nama "mangga" berasal dari bahasa Tamil, mankay, yang berarti man "pohon mangga" + kay "buah". Antara yang popular adalah seperti Pulut Mangga, Pulut Nangka, Pulut Durian dan banyak lagi. Pencuci mulut kegemaran ramai ini berasal daripada Thailand merupakan hidangan pulut yang yang dimakan bersama hirisan mangga serta sos santan. Restoran Pulut Durian Singgah Yop!!! di Meru Raya itu kini menjadi buah mulut orang ramai dan Zainun mengakui "tidak menang tangan" pada hujung minggu atau cuti umum.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :