Resep: Pulut mandi pisang yang bikin ketagihan

Kategori : Masakan khas Kepulauan Riau

Pulut mandi pisang. Ini utk resepi pengat pisang bersama puteri mandi. Bila pulut hampir sejuk, mula lah gulungkan pisang dalam pulut. ABG , ALL , ketahuan , SMA , Share this article Pencuci mulut puteri mandi sememangnya sedap dan amat lazat, tetapi tahukah anda cara-cara untuk membuatnya?

Pulut mandi pisang Dibalik layar dua orang primitif melihat wanita mandi di sungai Ngintip cewek cantik mandi di sungai, Primitif petualangan Ini. Puteri mandi kalau masa kecik kami panggil Terri Mandi jer mungkin sebab ianya seperti seorang puteri yang sedang bermandi manda kot. Bonda selalu lah buat kuih ni, jadi ianya kuih yang biasa. Anda dapat membuat Pulut mandi pisang dengan 7 bahan and 8 langkah. Berikut ini adalah cara untuk mengolah makanan tersebut.

Bahan-bahan dari Pulut mandi pisang :

 1. Siapkan 1 muk beras pulut.
 2. Sediakan 5 bh pisang raja.
 3. Sediakan 1/2 butir kelapa.
 4. Sediakan secukupnya Garam.
 5. Siapkan 1/2 sdt maizena.
 6. Siapkan secukupnya Air.
 7. Sediakan 1 ons gula pasir.

Pulut Panggang adalah sejenis masakan yang diperbuat daripada pulut berinti kelapa. Masakan ini biasanya dipanggang di atas api. Inti ikan diperbuat daripada bawang, dan lada kering dan kelapa. Campuran ini dimasak sehingga kering dan disumbat sebagai inti dalam pulut yang berbentuk batang.

Langkah-langkah memasak Pulut mandi pisang :

 1. Siapkan beras pulut.
 2. Cuci lalu tambahkan air secukupnya untuk dimasak dikompor dengan api sedang serta tambahkan sedikit garam agar terasa lebih lemak.
 3. Potong pisang sesuai selera,, disini sy memilih pisang raja.
 4. Peras kelapa menjadi santan.
 5. Sambil menunggu beras pulut matang kita buat kuahnya,,, masak santan dikompor sambil masukkan garam dan gula pasir sambil diaduk..siapkan adonan maizena larutkan dengan air tuang kedalam santan.
 6. Setelah santan mendidih masukkan pisang secara perlahan sambil diaduk dan tunggu sampai matang.
 7. Setelah beras pulut matang angkat dan sajikan dalam piring.
 8. Tuangkan kuah pisang diatas beras pulut dan silahkan dinikmati 😊😊.

Yang bestkan sebab kami berikan dua inti pilihan. Dengan rasa lemak pulut dengan inti sambal ikan atau kelapa dan dibakar untuk dapatkan aroma panggang. Sampai akhirnya tiba dikamar mandi rumahnya. "Tuh kamar mandinya disana." kata nya sambil menunjuk kepintu diujung kamar nya. Aku langsung ke sana, dan ketika mau menutup pintu. Jika menyebut tentang pulut mangga, pasti ramai yang tahu tentangnya dan menelan air liur jika terbayang keenakannya.

Aneka resep makanan lain yang mungkin Anda suka :